hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Más árak szerepelnek a humán tárca étlapján

Nem várható jelentős, az infláció mértékét meghaladó árnövekedés a menzai étkeztetés nyersanyagaival kapcsolatos előírások miatt – írja  a humán tárca közleménye.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság az MTI-nek írva közleményében emlékeztetett: a táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló jogszabálytervezet fő célja, hogy pontosan meghatározza a gyermekek egészséges fejlődéséhez, a betegségek megelőzéséhez és a betegek megfelelő gyógyulásához szükséges, a közétkeztetésben nyújtandó tápanyagtartalmat, Így célként tűzi ki többek között a kellő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztást, valamint a só és a telített zsírsavak bevitelének csökkentését.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által elkészített mintaétlapok nyersanyagigényét több nagy közétkeztető cég is beárazta, és ezeket a számokat használták a hatásvizsgálatok elkészítése során. A kalkulációk azt mutatták, hogy nem várható jelentős, az infláció mértékét meghaladó növekedés a nyersanyagokkal kapcsolatos előírások miatt.

A tárca a Magyar Közétkeztetők Szövetségének sajtónyilatkozatára reagált, amelyben 35-70 százalékos drágulást jósoltak.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink