hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Március óta két egészségügyi dolgozó halt meg a koronavírusban

Kásler Miklós miniszter a Spirit FM Exkluzív Novák Andrással című műsorában beszélt járványról, béremelésről, háziorvosokról. Az ATV honlapja idézi.

Világszerte megpróbálják matematikai görbékbe sűríteni a járvány adatait. Magyarországon is így van ez, a Gompertz-görbét használják. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által összeállított Gompertz-függvényre támaszkodnak, amikor az intézkedéseket elrendelik, írja az atv.hu.

A kórházi ágykapacitásokról Kásler úgy nyilatkozott: az ágyak 53 százaléka van kihasználva, tehát az összes kórházi ágy 47 százalékán nincs beteg. A 47 százalékból az ágyszám 20 százalékán előkészület történik arra, hogy ha szükség van a betegek ellátására, akkor ez álljon rendelkezésre. A kapacitás viszont tovább növelhető a miniszter szerint úgy, hogy az ne okozzon fennakadást az egészségügyben. Az átvezényelt orvosok és ápolók száma nem éri el az egy százalékot; az intenzív orvosoknak és nővéreknek, asszisztenseknek az 1-1,5 százalékát érinti az intézkedés.

„Az egészégügyi dolgozók között nagyjából annyi vagy kevesebb fertőzött van, mint az első hullámban. Március óta két egészségügyi dolgozó halt meg a vírusban” – tudatta Kásler, aki a vakcinával kapcsolatban elmondta, hogy Magyarországon csak teljesen biztos vakcinát fognak alkalmazni.

A miniszter szerint a kormány folyamatosan foglalkozik a béremelésekkel. Szerinte korszakos törvényről van szó. A béremelésen kívül legalább annyira lényegesnek tekinti a hálapénz eltörlését, mert az orvos-beteg kapcsolat bizalmi viszony. Csak ezzel a törvénnyel kapcsolatban 18 kormányrendeletet kell meghozniuk, jelezte, s szerinte a törvény szövegének a félremagyarázása az, hogy az állami kórházban praktizáló orvos nem fogadhat magánellátásban betegeket. „A törvény nem tiltja meg a magánpraxis folytatását, a törvény azt mondja ki, hogy erre engedélyt kell kérni” – magyarázta a miniszter.

Az ápolók 2019-2022 között 72 százalékos fizetésemelést kapnak. November elsejétől 20 százalékos emeléshez, jövő januárban további 30 százalékos emeléshez, valamint egy harmadik lépcsőben szintén újabb emeléshez jutnak az ápolók. A háziorvosok béremelése is napirenden van. „Az alapellátást olyan helyzetbe kell hozni, hogy a diagnosztika jelentős része kerüljön át oda a kórházakból és a terápiából is, amit lehet, ott végezzenek el, így lehet csökkenteni a várakozási időket a kórházakban. Ennek a kulcsszereplői a családi orvosok” – jelentette ki. A családi orvos szakvizsgának megfelelő tevékenységeket végezheti, a törvény erejénél fogva lehetővé lehet tenni, hogy ha van további szakvizsgája, például sebész, neurológus, akkor ezeket a szakvizsgáit is használhassa a háziorvosi praxisában. Ennek legyen meg a műszerezettsége, és fizesse meg a biztosító.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.

(forrás: ATV)

cimkék

hirdetés

Könyveink