hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Magyar-kínai orvostudományi együttműködés – alapkő már van

Letették a Semmelweis Egyetem (SE) Egészségtudományi Kar új épületszárnyának alapkövét vasárnap Budapesten, az épületben kap majd helyet a hagyományos kínai orvoslási részleg is.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a rendezvényen arról beszélt, hogy az új beruházás fontos lépés mind a magyar oktatásnak, mind a magyar egészségügynek, és fontos a magyar-kínai orvostudományi együttműködésének, amelynek több évre visszanyúló hagyományai vannak. Minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy a magyar emberek egészségét megőrizzük, és ennek fontos része a hagyományos európai képzés, de az úgynevezett komplementer gyógyítás kiemelkedő része lesz az is, amit majd a hagyományos kínai gyógyászati részleg fog nyújtani, mondta.

Rétvári kifejtette, a kínai gyógyítási részlegnek komoly szerepe lesz az oktatásban, a kutatásban és a gyógyításban is. Az Emmi parlamenti államtitkár elmondta, a Szentkirályi utca 12. szám alatt lévő, most parkolónak használt telken épül meg a hatszintes épület, a beruházáshoz a Semmelweis Egyetem 800 millió forinttal, a kormány pedig 1,4 milliárd forinttal járul hozzá.

Az alapkőletételre a Kína és a közép- és kelet-európai országok egészségügyi minisztereinek harmadik fóruma keretében került sor. Több mint 200 kínai és 15 európai ország delegáltjainak részvételével rendezik Budapesten az egészségügyi miniszterek találkozóját a héten.  A többnapos rendezvény része a 16 kelet-közép-európai országot, valamint Kínát magába foglaló 16+1 formátumú együttműködésnek.

A Magyar Közlönyben szerdán jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint hagyományos kínai orvoslás részleg kialakításáról, továbbá gyógyászati, oktató- és kutatóközpont létesítésének előkészítéséről döntött a kormány. E szerint a kormány egyetért azzal, hogy a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának fejlesztéseként a főváros VIII. kerületében, a Szentkirályi u. 12. szám alatti ingatlanon új épületet hozzanak létre, és ott hagyományos kínai orvoslási részleget alakítsanak ki. Ehhez 1,357 milliárd forint többletforrást biztosítanak az egyetem karának. A Hagyományos Kínai Gyógyászati, Oktató- és Kutatóközpontot pedig a XV. kerületi Őrjárat u. 1-5. szám alatt hozná létre a kormány, az ott található 6-os és 7-es épületben. A központ tervezésének előkészítéséhez idén és jövőre is 110-110 millió forintot biztosítanak.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink