hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Letették a reprodukciós kutatóközpont alapkövét Pécsett

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) szülészetére tervezett létesítmény a családbarát szülészet kialakításával együtt 2,8 milliárd forintból, a jövő év elejére készül el.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: a meddőség 150-160 ezer házaspárt érint Magyarországon, a családbarát magyar kormány az infrastrukturális beruházásoktól a műszerek beszerzésén át a legújabb ismeretek gyakorlatba ültetésével bezárólag mindent megtesz, hogy segítsen rajtuk.

Bódis József felsőoktatásért, szakképzésért felelős államtitkár, a projekt szakmai vezetője beszél a Pécsi Tudományegyetem Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontjának ünnepélyes alapkőletételén Fotó: MTI/Kiss Dániel
Bódis József felsőoktatásért, szakképzésért felelős államtitkár, a projekt szakmai vezetője beszél a Pécsi Tudományegyetem Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontjának ünnepélyes alapkőletételén Fotó: MTI/Kiss Dániel

Jelezte, a kormány a humán reprodukció minden fázisában, a diagnosztikában és a gyógyszeres ellátásban is rendkívül lényeges döntéseket hozott, "nemzetközi összevetésben is magasan szabta meg" a személyenként végezhető beavatkozások számát, emellett elindult az egységes magyar humánreprodukciós rendszer, továbbá megkezdődött a családbarát szülészetek kialakítása is.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára kiemelte, hogy a világban a népességszám emelkedik, ugyanakkor a fejlett világban csökken. A magyar kormány számos, az emberi reprodukciót a középpontba helyező lépést tett, ennek is köszönhetően a reprodukciós érték a néhány évvel ezelőtti 1,2-ről mára 1,7-re nőtt Magyarországon, ami óriási eredmény.

Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár a pécsi beruházásról elmondta, hogy 660 négyzetméter újépítésű terület jön létre. Így a klinikán jelenleg működő reprodukciós központ a kétszeresére, 1146 négyzetméterre nő, továbbá ezer négyzetméteren átépítik, korszerűsítik a szülészeti és nőgyógyászati klinikát. A beruházásnak köszönhetően megduplázzák az ágyak számát, tágas, modern fogadótereket, kényelmes, családias kortermeket, konzultációs szobát, laboratóriumokat alakítanak ki, továbbá felújítják a főépület homlokzatát, és egyebek mellett kicserélik az ingatlan nyílászáróit.

Miseta Attila, a PTE rektora azt mondta, az egyetem régen nem látott fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban, jelentős kormányzati segítséget kapott ahhoz, hogy valóban egy 21. századi modern egyetem legyen.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink