hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Lesz önálló egészségügyi költségvetési javaslat is (Bővítve!)

Az MSZP és a Jobbik az egészségügy helyzete miatt bírálta a kabinetet napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben. Az otthonápolás is szóba került.

Az MSZP önálló egészségügyi költségvetést nyújt be
        
Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP képviselője a Semmelweis-nap alkalmából megköszönte az egészségügyben dolgozók munkáját és arról beszélt, katasztrofális állapotok vannak az ágazatban, a dolgozók nagy lelki és fizikai terhelés mellett végzik munkájukat és kritikus létszámhiány. A kórházi fertőzésekkel kapcsolatban megjegyezte: meglehetősen abszurd éppen a Semmelweis-napon a kézmosás fontosságát hangsúlyozó kampányt indítani, ezzel ugyanis azt ismeri el a minisztérium, hogy 200 év után sem képes megfelelő kézfertőtlenítő eszközöket biztosítani az egészségügyi intézményekben. Közölte: az MSZP önálló egészségügyi költségvetési csomagot nyújtott be az egészségügy finanszírozásának javítása és a rendszerszintű problémák kezelése érdekében.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szintén méltatta az egészségügyi dolgozók munkáját, és arra figyelmeztetett: amikor a szocialisták nyújtották be az egészségügyi költségvetést, akkor leépítettek 16 ezer aktív ágyat, 6 ezer egészségügyi dolgozót tettek az utcára, valamint vizitdíjat és kórházi napidíjat fizetettek volna az emberekkel. Hangsúlyozta: a kormány 2010 óta igyekezett többletforrásokat biztosítani az egészségügynek, és a felmérések szerint az OECD-országok között azóta Magyarországon a hetedik legnagyobb mértékben nőtt az egy főre eső egészségügyi kiadások aránya. Jövőre 647 milliárd forinttal több jut egészségügyre, mint amit a szocialisták szántak erre, mutatott rá.
        
Jobbik: nem volt érdemi változás az egészségügyben az elmúlt nyolc évben
        
Lukács László György, a Jobbik képviselője szintén a Semmelweis-nap alkalmából méltatta az egészségügyi dolgozók munkáját, ugyanakkor bírálta Nagy Anikó egészségügyi államtitkárt, aki szerinte egy nyilatkozatban európai szintű magyar egészségügyről beszélt. A magyar kórházakat eszközhiány jellemzi, kevés a CT, és sokszor a hozzátartozóknak kell nyomtatópapírt és higiéniai eszközöket venni; a megbetegedési és a halálozás mutatókban is rosszul áll Magyarország, és alacsony az ágazat finanszírozása, sorolta. Úgy vélte: a Fidesz-KDNP bár kétszer kapott kétharmados támogatást, az elmúlt nyolc évben nem tudott érdemi változást elérni az egészségügyben, cserben hagyta a szavazóit.

Rétvári Bence arra hívta fel a figyelmet, hogy a jobbikos képviselő korábban egy olyan cégben tevékenykedett, amely magyar orvosokat vitt külföldre. Ennyire hiteles a Jobbik politikája, állapította meg az államtitkár, aki szerint a kormány a béremelésekkel, valamint a kórházak, rendelők és mentőállomások felújításával és építésével igyekszik európai szintű munkakörülményeket biztosítani.

Interpellációk

Jobbik: hajlandóak megbecsülni a családtagjukat otthon ápolókat?

Stummer János (Jobbik) azt kérdezte, hajlandó-e a kormány megbecsülni a családtagjukat otthon ápolókat. Az érintettek havi 52 ezer forintot kapnak ezen a jogcímen, ez negyedannyi, mint egy képviselő benzinpénze. Ezen családok nemcsak ennyit, hanem valódi megbecsülést érdemelnek, rögzítette. Ugye önök szerint sincs ez most jól? – tette fel a kérdést, és az ápolási díj minimálbérhez rögzítését szorgalmazta.  A képviselő úgy látja: tisztességes juttatás is kigazdálkodható lenne a költségvetésből.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára kiemelte: nagyon komoly szándéka volt és van a kormánynak, hogy az eddigieken túl, a továbbiakban is emelje az érintettek támogatását. Hozzátette: az alapösszegű ápolási díj emelése mellett egy új kategóriát is bevezettek, amely tízezrek számára jelentett fontos anyagi előrelépési lehetőséget. Mint rámutatott, aki nyolc éve és most is a legmagasabb kategóriába esik, összesen 63 százalékkal kap többet, mint 2010-ben. Ez érezhető emelés, jegyezte meg, majd felszólította a képviselőt: ne vitassa el a kormány oldalán a jó szándékot és segíteni akarást. Azt is megemlítette, hogy ezen évek beszámítanak a nyugdíjévekbe, és egészségbiztosítási járulék is jár ezen munka mellé. Hozzátette: bízik benne, hogy a következő évben sikerül a mostaninál is magasabb összegű juttatást biztosítani az érintettek számára.

A képviselő a választ nem fogadta el, az Országgyűlés 116 igen, 47 nem szavazattal jóváhagyta.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink