hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Varga: egyensúlyban marad az E-Alap

A biztonságos növekedés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét a pénzügyminiszter az előterjesztés parlamenti ismertetése során.

Varga Mihály kijelentette: 2019-ben fegyelmezett gazdálkodás mellett is több jut a családok támogatására, a gyermekvállalás ösztönzésére, a munkahelyteremtésre, valamint a munkaerő megtartására, a nyugdíjak reálértékének megőrzésére, a gazdaság fejlesztésére, de az ország határainak védelmére is.

Az egészségügyre 101 milliárd forinttal, míg közbiztonságra és honvédelemre 156 milliárd forinttal többet biztosít a költségvetésre vonatkozó javaslat. A kormány lépéseket tesz azért is, hogy aki dolgozik, az jövőre is többet vihessen haza, a jelenleg 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adó a reálkereset alakulásának függvényében további 2 százalékponttal csökkenhet. Az idős munkavállalók foglalkoztatásának megkönnyítését célozza, hogy a nyugdíj melletti jövedelmek 2019-től nem viselnek szociális hozzájárulási adó- és járulékterheket.

Jövőre az egészségügyi hozzájárulás mellett a kulturális adó és a baleseti adó is megszűnik – mondta el a miniszter. A közszolgálati dolgozók béremeléséről szólva új elemként említette az önkormányzati köztisztviselők és kormánytisztviselők életpályáját, amelynek jogszabályi hátterét ősszel dolgozzák ki. 2019-ben több területen tovább nőnek a fizetések, az egészségügyi szakdolgozók esetében 2019 novemberétől további 8 százalékos emelés várható.

Varga Mihály arról is beszámolt, hogy uniós forrásokból jövőre összesen csaknem 2000 milliárd forintot fizetnek ki. Hozzátette: a magyar gazdaság versenyképességének növelése érdekében a kabinet négyezer milliárd forintot fordít fejlesztések finanszírozására.

A Nyugdíjbiztosítási Alap költségvetése jövőre is egyensúlyban marad, abban 24,7 milliárd forintos céltartalékot különített el a kormány. Az Egészségbiztosítási Alapnál ugyancsak a bevételek és a kiadások egyensúlyával számol a költségvetés, itt fejlesztésre 40 milliárd forintos céltartalékot különítettek el.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink