hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Lejárató kampány a miskolci kórház ellen

Teljes valótlanság, hogy a miskolci kórházban eltávolították egy roma nő mindkét petevezetékét – mondta el a Magyar Nemzetnek az orvosigazgató.

– Teljes hazugság és egyértelmű lejáratás, hogy a kórházunkban kivették egy nő mindkét petevezetékét, hogy ne tudjon gyereket szülni: az állítások valótlanságára bizonyítékunk is van – mondta el a Magyar Nemzetnek Nagy Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház orvosigazgatója. A vezető arra reagált, hogy a 168 óra tegnap közzétett egy cikket, amelyben azt állítják, hogy a 26 éves Adrienn csak nemrég szembesült azzal, hogy három évvel ezelőtt mindkét petevezetékét eltávolították a beleegyezése nélkül. Az említett műtétben érintett orvosigazgató most először szólalt meg az ügyben – mint mondta, eddig egyetlen hírportál sem kereste meg, amelyik írt az ügyről. Az orvosigazgató a lejárató cikk íróját és a portált rágalmazásért feljelentette.

Nagy Gábor, aki egyúttal a miskolci kórház szülész-nőgyógyászati osztályát vezeti tíz éve, elmondta: a történet azzal kezdődött, hogy a nő egyértelmű panaszokkal, többek között görcsös alhasi fájdalmakkal bejelentkezett a kórházba. Először a járó, azután a fekvőbeteg osztályra vették fel, vagyis nem fektették egyből a műtőasztalra, ahogy a cikk írója állítja. Mikor a páciens panaszai fokozódtak, és az ultrahang vizsgálattal is kimutatták, hogy a hasában vér keletkezett, felmerült a gyanú, majd egyértelművé vált a méhen kívüli terhesség. Ekkor már szakmai konzultációt is összehívtak, így került az orvosigazgató látókörébe a beteg. Hamarosan biztossá vált, hogy meg kell operálni nőt, ez volt az ominózus műtét 2016 októberében.

– Ahogy minden műtét előtt, ebben az esetben is személyesen tájékoztatták a beteget, aki aláírta a személyre szabott beleegyező nyilatkozatot és a mindent részletező műtéti szükségességet (indikációt), ez a mai napig bárki számára hozzáférhető – hangsúlyozta Nagy Gábor.

Az operációt nem ő végezte, hanem két kollégája, egy szakorvosjelölt és egy nagy tapasztalattal rendelkező főorvos. Ugyancsak a szakmai normáknak megfelelően leírták a műtét folyamatát, ez és a már szabad hasüregi vérzés is bizonyítja, hogy méhen kívüli terhesség volt, ahogy azt is, hogy – a hírportál állításával ellentétben – nem vették ki a nő mindkét petevezetékét, hanem csak a baloldalit, amely miatt veszélyben volt a beteg élete. (Míg a méh képes tágulni a terhesség előre haladtával, addig a petevezető nem, így mikor elér egy érhez, belső vérzések alakulnak ki, emiatt veszélyes az anya életére a méhen kívüli terhesség.)

– A műtét közben felhívtak a kollégáim, hogy szakmai tanácsot kérjenek, és arra jutottunk, hogy valóban érdemes eltávolítani a sérült petevezetőt, mert különben újabb méhen kívüli terhesség veszélye állna fenn – magyarázta a szakember. Nagy Gábort azzal rágalmazzák, hogy az operáció közben azt az instrukciót adta, hogy „vegyék ki mindkét petevezetékét a cigánynak”, azonban ennek valótlansága több ponton is lelepleződik. – Nem vagyok cigánygyűlölő – jelentette ki a Magyar Nemzetnek az orvosigazgató, hozzátéve: ha az lenne, már rég nem a BAZ megyei kórházban dolgozna. – Ráadásul az operált nő, akiről szó van, nem is roma származású, tehát semmi alapja nincs a vádaskodásoknak: aki azt állítja, hogy én ilyet mondtam, önmagát cáfolja – fogalmazott.

További bizonyítékot ad, hogy a főorvos fotót készített a műtét előtt és után is, ez is mutatja, hogy nem vették ki a beteg mindkét petevezetőjét. – Egy ilyen visszaélést azért sem lehetne elsumákolni, mert egy műtétnél átlagosan hatan jelen vannak, vagyis bármi történik, van elég tanú – hívta fel a figyelmet Nagy Gábor. Hozzátette: az is nonszensz, hogyha ilyet kért volna, indoklás nélkül, mindnyájan zokszó nélkül megtették volna: mindenkinek megvan a gyógyítási szabadsága és felelőssége.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink