hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

„Legyetek átkozottak!”

„Meghalt egy betegem, legyetek átkozottak döntéshozók!” – idéz riportja elején egy nyugdíjas vidéki háziorvosnőt a Vasárnapi Hírek.

A doktornő egy közösségi oldalon keltett feltűnést az idézett kifakadással, ezután látogatta meg Földeákon egy rendelésén az újságíró.

- Az én betegem nem akart többé magyar egészségügyet, mert megalázottnak érezte magát. Elvették a teljes nyugdíját, az ellátása nulla forint volt. Se tb, se jövedelem… Párja fizette az egészségügyi hozzájárulást. Amikor számára világos lett, hogy közben daganat nőtt a torkában, nem ment újra kuncsorogni a rokkantnyugdíjért, pedig megkapta volna. Emberi méltóságában oly mélyen megalázták, hogy semmiféle kezelést nem vett igénybe – elevenítette fel a lap Csehpál Etelka, a mindszenti körzet háziorvosa elkeseredett posztját, melyet egy 53 éves betege halála kapcsán írt, aki közel 20 év után vesztette el rokkantsági nyugdíját.

A téma később is visszatér a cikkben: „... az én körzetemben az emberek felének vagy elvették a járadékát, vagy visszaminősítették. Tovább nem mernek menni, mert számukra az a megállapított, mondjuk, 28 ezer forint legalább biztos, félnek, hogy azt is elveszítik, még ha nem is elég semmire sem. Még az éhenhaláshoz is kevés” – mondja Etelka, aki a pillanatnyi szünetet kihasználva egy papírlapot húz elő a táskájából. „Ezt nézze! – tol elénk egy zárójelentést. – Hogy lehet egy betegnek ilyet ideírni?” – csuklik el a hangja miközben egy daganatos páciensének szóló orvosi jelentést mutat. – »A kezelésnek vége, a daganat a felére zsugorodott, műteni nem lehet.« Ez az állapot a nemzetközi adatok szerint egy gyógyszerrel fenntartható lenne, de nem finanszírozott. Vagyis azt az egészségbiztosító nem fizeti. Hát mondja meg, ilyet hogy lehet ezt egy beteg embernek így leírni? Ez olyan, mintha a halálos ítéletét szignózták volna” – olvasható a vasarnapihirek.hu-n.

(forrás: Vasárnapi Hírek)
hirdetés

Könyveink