hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Hazaérkeztek a magyar orvosnők Kongóból

Az Afrikai-Magyar Egyesület önkéntes orvosai egy hónap alatt több mint háromezer felnőttet és gyermeket gyógyítottak meg egy kongói menekülttáborban. Közülük ketten - Juhász Ágnes zirci gyermekorvos és Juhász Györgyi szentendrei mentőorvos - szerda délután érkeztek meg Ferihegyre, ahol rögtönzött sajtótájékoztatót tartottak.

Előttük egy héttel érkezett haza Kurpé László hatvani háziorvos, akivel együtt a Kelet-Kongóban fekvő kiwanjai menekülttáborban segítettek a gyermekeken, időseken, betegeken. Mint a repülőtéren elmondták, sokat segítettek nekik a helyszínen állomásozó ENSZ-katonák, akik egy romos kőépületet pár óra alatt klinikává alakítottak, és ők biztosították a védelmüket is. Egyszerre folyt az orvosi vizsgálat szinte éjjel-nappal 4 asztalnál, ugyanis a munkába beszállt még egy ott dolgozó indiai önkéntes orvos is.
A táborban tízezer ember él egészségügyi ellátás nélkül, szakember és eszközhiány miatt.
Mobil klinikát is működtettek, hogy a közeli falvak kis lakóin is segítsenek. A gyerekek között sok a férges, lázas, alultáplált. A nagy szegénységben élő betegek szinte széttaposták egymást az ajtóban, mert mindenki be akart jutni az orvosokhoz. Olykor katonák tartották fenn a rendet.
A Háború Gyermekei Segélyakció keretében magyarországi egyéni és céges adományozók támogatása révén tudtak segíteni a harcok következtében nincstelenné vált családokon és menekült gyermekeken.
Az orvosi misszió 260 kiló egészségügyi felszerelést vitt magával, köszönhetően az Egészségügyi Minisztérium és az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet gyors segítségének - hangzott el a reptéren tartott röpke tájékoztatón, amelynek Vujity Trvtko, az egyesület munkatársa volt a moderátora.
Vujity Trvtko, aki évek óta szívén viseli az Afrikában embertelen körülmények között élők sorsát, példaképeknek és hősöknek nevezte a szerencsésen hazaért utazókat. Hozzátette, az általuk összegyűjtött adományok soha nem vesznek el kézen-közön, hanem az odaszállítás után rögtön felhasználhatják azokat a helyszínen a rászorultak.
Amint Juhász Ágnes zirci gyermekorvos az MTI munkatársának elmondta, nem először utaztak el több ezer kilométerre, hogy segítsenek a rászorultakon. Ott voltak már a távol-keleti cunami sérültjeinek ellátásánál is. Bár ez a misszió még nehezebb volt, mint a cunami sérültjeit gyógyítani, újra visszamenne - tette hozzá Juhász Ágnes - aki egyébként csak névrokona a kollégájának -, de erre nehéz időt szakítania, hiszen itthon is bőven akad orvosi munkája, és a családja is visszavárta már.
"Szeretnénk áprilisban elindítani második orvosi missziónkat, valamint odaszállítani és elosztani a már összegyűlt 20 tonna ruhafélét a helyszínen dolgozó magyar koordinátor segítségével. Az eddig összegyűlt magyarországi pénzadományból pedig élelmiszert és a túléléshez szükséges más alapvető használati eszközöket akarunk vásárolni" - mondta Balogh Sándor, az Afrikai-Magyar Egyesület elnöke.
Ismét keresnek önkéntes orvosokat - erről részletek a www.ahu.hu weboldalon olvashatók. Továbbra is nagy szükségük van a Kongóban élőknek gyógyszerekre - elsősorban antibiotikumokra, fájdalomcsillapítókra, rühesség elleni szerre, multivitaminra, hüvelygomba elleni folyadékra, szemcseppekre - és más adományokra - amint az a weblapról is kiderül.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés