hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Az unió is beszáll majd a rokkantfelülvizsgálat finanszírozásába

Külső szakértőket is bevonnak a rokkantsági nyugdíjban részesülők felülvizsgálatába, hogy mielőbb végezzenek a 190 ezer érintette ellenőrzésével – írja a Világgazdaság.

Ez év végéig összesen 217 milliárd forint költségvetési megtakarítással számolt a kormány 2011-ben a rokkantsághoz és az egészségkárosodáshoz kapcsolódó ellátások átalakítása nyomán – idézi fel a lap. Az emberi tényezőt azonban, vagyis azt, hogy egyszerűen nincs elegendő felülvizsgáló orvos a 190 ezer érintett komplex felülvizsgálatához, figyelmen kívül hagyták. Emiatt a tervezettnél jóval lassabban csak a munka, aminek következtében alig spórol valamit a büdzsé.

A 190 ezer felülvizsgálatra kötelezett rokkant közül mintegy 68 ezer ember esett át az elmúlt szűk másfél év alatt a kötelező komplex felülvizsgálaton. Az idei év első hét hónapjában ebből csak alig több, mint 23 ezer ellenőrzés történt.

Mint a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalnál elmondták, a felülvizsgálatokat a szakemberhiány hátráltatja, ezért a kapacitást uniós forrásból, külső szakértők bevonásával igyekeznek növelni, hogy legkésőbb 2014 végéig mindenki sorra kerüljön – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés