hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Kórházadósság: Minden rendben! Vagy mégsem?

Az áprilisi 6 milliárdos ugrás után májusban "csak" 1,56 milliárd forinttal gyarapodott a magyar kórházak adósságállománya, írja a Napi.hu.

Május végén 33,3 milliárd forint értékű lejárt adósságot toltak maguk előtt a magyar kórházak. A tartozás 36 százalékának, 12,1 milliárd forintnyi számlának a fizetési határideje több mint két hónapja lejárt. A 30-60 nap közötti állomány értéke meghaladja a 8 milliárdot, ami az adósság negyede, a 30 nap alatti tartozásoké pedig a 12,6 milliárdot, ami az összadósság 38 százaléka, idézi a Magyar Államkincstár adatait a Napi.hu.

Az kórházadósság, az ellátórendszer finanszírozásának megítélésben az egészségügyi vezetés sorcseréje új színeket hozott. A forráshiányt megbízhatóan jelző  kórházi adósságról a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója, Dávid Gyula például azt mondta, hogy ennek nincs köze az ágazati béremelésekhez, nem igaz, hogy emiatt adósodnak el az intézmények.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter  szerint a kórházak finanszírozásában egyre jobb a helyzet, hiszen a kormány 130 milliárdos adóssággal vette át a kórházakat, most pedig 27 milliárdos az adósság. Az egészségügyért felelős államtitkár, Nagy Anikó amellett, hogy megerősítette a miniszter szavait, felhívta a figyelmet a kórházi finanszírozás és adósságkezelés kulcspontjaira, miszerint "a nemzeti kormány 2010 óta folyamatosan pótolja a balliberális kormány alatt az egészségügyből elvont pénzeket. Az idei költségvetésben 546 milliárddal áll több rendelkezésre az egészségügyre, mint 2010-ben." Az államtitkár az intézmények gazdálkodásának növekvő ellenőrzésétől reméli az adósságok csökkenését.

Hosszabb távon a hatékonyságnövelés, a jobb szervezettség, az adminisztráció egységesítése járhat némi költségcsökkentéssel, ettől azonban nem szabad összegszerű csodát várni, az 1200 milliárdos gyógyító-megelőző kasszában évente rendre termelődő mintegy 50 milliárdos hiányt nem fogja eltüntetni.

A 2019-es költségvetés csütörtökön benyújtott tervezete, a gyógyító-megelőző kasszában mutatkozó szűk 40 milliárdos plusz a kórházak eladósodását illetően nem sok jót ígér, nagyságrendje alapján a béremelés folytatásának fedezetét teremheti meg.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink