hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Kórházadósság: 26,2 milliárd forint

Márciusban ismét 3,8 milliárd forinttal nőtt a magyar kórházak lejárt adósságállománya, írja a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai alapján a Napi.hu.

Március végén 26,2 milliárd forinttal tartoztak beszállítóiknak a magyar kórházak. Az adósságállomány szerkezetének alakulására jellemző, hogy a havi 3,8 milliárdos gyarapodás kétharmada (2,4 milliárd) a 60 napon túl lejárt a tartozásokat növelte, így annak ellenére, hogy decemberben a kórházak 44 milliárd forintot kaptak a működés támogatására, közte a 30 napon túli adósságaik rendezésére, most mégis a hosszú lejáratú adósságok teszik ki a teljes állomány egyharmadát. Vagyis az első negyedév végére már 8,5 milliárd forint fizetési határideje több mint 2 hónappal ezelőtt lejárt a MÁK legfrissebb adatai szerint.

Ez arra utal, hogy a kórházak nem a számlák lejárati ideje szerint rangsorolják a szállítóikat, azok az intézmények, amelyek nem képesek kifizetni az összes kötelezettségüket, nem a legrégebbi tartozást rendezik, hanem valamilyen más szempont az irányadó.

Bővebben a Napi.hu portálján.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink