hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Egyensúlyban az egyházi kórházak

Magyarországon kilenc egyházi fenntartású járó- és fekvőbeteg-ellátó intézményt finanszíroz az állam, írja a Világgazdaság.

A várólista-csökkentési program keretében a Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórház (BIK) 2017 végére ellátta az összes olyan beteget, aki ortopédiai műtétre várt, és már senki sincs a várólistán – derül ki az egyházi egészségügyi ellátók finanszírozásáról készült első átfogó elemzésből, amelyet a Világgazdaság szemléz.

Magyarországon kilenc egyházi fenntartású járó- és fekvőbeteg-ellátó intézményt finanszíroz az állam – írja tanulmányában Reiter József, a Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórház (BIK) főigazgatója –, ebből a négy legnagyobb ellátó az összes egyházi finanszírozás 95,8 százalékát kapja. Az egyházi egészségügyi intézmények fenntartására a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) évi 6,5 milliárd forintot költ, a teljes ráfordítás 14-16 százaléknyi összege az egyházi szervezetek saját forrásából származik – ezt már Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója mondta a tanulmányt ismertetve az Interdiszciplináris Magyar Egészségügy című tudományos folyóirat konferenciáján. Kiemelte, hogy az egyházi kórházak fenntartása modellkísérlet is, mert az egyházak által kiegészített forrással nullszaldóssá válnak az intézmények. Tavaly az érintett állami intézményeknél 20,8 milliárd forint tartozás halmozódott fel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) költségvetésének vis maior keretéből évente 300 millió forint kiegészítő támogatáshoz juthatnak az egyházi intézmények. Két éve például a BIK 173 millió forintot kapott, a Bethesda Gyermekkórház 71,3 milliót, a Mazsihisz Szeretetkórház 33,5 milliót, a Szent Ferenc Kórház pedig 12,5 milliót. A mintegy száz, tisztán állami fenntartású kórház együtt évi 5-6 milliárd forinthoz jut a vis maior keretből.

A magyarországi egyházi kórházakban 950 ágy van, az intézményekben 1300-an dolgoznak. A betegelégedettség kiemelkedően magas, az egészségügyi dolgozók elvándorlása pedig kiemelkedően alacsony – hangsúlyozta Toldy-Schedel Emil. Profiljukból azonban hiányzik a neurológiai, a szülészet-nőgyó­gyászati és a pszichiátriai ellátás, és egyik egyházi kórháznak sincs saját CT- vagy MR-diagnosztikája.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink