hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Kompenzációt kérnek a fogászati szolgálatoknak

Felhívással fordult a fogászati szakma a döntéshozókhoz, közli a fogorvosi kamara honlapja.

 Bártfai-Mager Andrea

nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter

Dr. Horváth Ildikó

egészségügyért felelős államtitkár

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Gion Gábor

pénzügyekért felelős államtitkár

Pénzügyminisztérium

Tisztelt Miniszter Asszony!

Tisztelt Államtitkár Asszony!

Tisztelt Államtitkár Úr!

A koronavírus okozta veszélyhelyzet kapcsán bevezetett felelősségteljes és szükséges állami intézkedések március 17-ével a fogorvosi praxisok számára kizárólag a sürgős beavatkozások elvégzését engedélyezte. A sürgősségi ellátás biztosítása jelenleg megoldott, azonban a szükséges beavatkozásoknak csak kis része végezhető el annak érdekében, hogy – a fogászati beavatkozások természetéből adódóan a vírus terjedését korlátozzuk.

Mindannyiunk számára a legfontosabb a betegek érdeke. A fogászati ellátásra folyamatosan szüksége van a lakosságnak, ezért a járvány végeztével az igények azonnal, több százezres nagyságrendben fognak megjelenni. Éppen ezért a teljes fogászati ellátó rendszert, működési és finanszírozási formától függetlenül a veszélyhelyzet ideje alatt egyben kell tartani, mindenképpen elkerülve annak szétesését, hogy az újraindításkor ismételten működni tudjon.

Ennek szükséges feltétele azonban, hogy a praxisokban a teljes egészségügyi személyzet bére vagy legalább annak jelentős része ebben a krízishelyzetben biztosítva legyen. Az praxisok jelenleg nem tudnak alap-, illetve szakellátási bevételeket generálni, amely a bevétel túlnyomó többségét adja, ezért az egészségügyi személyzet veszélyhelyzet alatti pénzügyi támogatására mindenképp megoldást kell találni.  

A magyar fogorvosok, asszisztensek és fogtechnikusok világviszonylatban is kiemelkedő szakmai színvonalat képviselnek, köszönhetően a kiváló egyetemi képzésnek, valamint a nagyszámú belföldi és külföldi betegellátáson alapuló gyakorlati tapasztalatoknak. Az elmúlt évtizedekben felgyűlt szaktudás stratégiai érték, megőrzése kiemelten fontos. 

Hazánkban hozzávetőlegesen közel 6000 fogorvos dolgozik, NEAK finanszírozásban és a magán szektorban együttvéve. Az őáltaluk kifejtett gazdasági tevékenység ad megélhetést a többi 10 000 fős egészségügyi személyzetnek és egyéb munkatársnak (asszisztensek, dentálhigiénikusok, recepciósok, adminisztratív dolgozók), illetve 3000 a fogászati ellátáshoz szorosan kapcsolódó munkavállaló (fogtechnikusok, anyag-kereskedők) számára.

Hazánk a fogászati gyógyturizmusban piacvezető, ez a turizmus egyik húzóága. Emiatt is kiemelten fontos, hogy az ágazat egyben maradjon és a veszélyhelyzet elmúltával sikeresen tudja folytatni a tevékenységet, megtartva pozícióit a külföldi versenytársakkal szemben.

Kérjük a döntéshozókat, hogy fontolják meg felhívásunkat és segítsék a kialakult válsághelyzet megoldását.

Budapest, 2020. március 20.

   

Dr. Gerle János

Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezete

elnök

 Dr. Nagy Katalin

Magyar Fogorvosok Egyesülete

elnök

Horváth Loránd

Vezető Magyar Fogászati Rendelők Egyesülete

megbízott

(forrás: www.kamara.fogorvos.hu, www.kamara.fogorvos.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink