2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ez van most fogászati ellátás helyett

A Válasz Online Nagy Ákost, a Magyar Orvosi Kamara alelnökét, keszthelyi fogorvost kérdezte, milyen eseteket látnak el a vírusveszélyes időkben.

– A tb-fogorvosi alapellátás megszűnése elsősorban a szegényeket érinti? A középosztály tapasztalataink szerint magánfogorvoshoz jár.

– Lehetséges, hogy a fővárosban és a nagyobb városokban így van, de én azt tapasztalom, hogy vidéken kisebb súlya van a magánellátásnak. Falun van a tb-fogorvos meg a tb-fogorvos, a kettő közül lehet választani. Sokan döntenek azért is a tb-finanszírozott ellátás mellett, mert Magyarországon rendkívül bőkezű a fogorvosi biztosítási csomag: 18 és 62 év közötti életkorban csak a fogpótlásért kell fizetni orvosi és fogtechnikai díjat, a fogmegtartó kezelések a töméstől a gyökérkezelésig ingyenesek. A gyerekek fogszabályozása is, csupán magáért az eszköz elkészítéséért járó technikai részt kell a szülőknek állniuk. A 62 év felettieknél pedig a fogpótlásért is csak a technikai díjat kell megtéríteni. Például a porcelánkoronára is ez vonatkozik, az időseknek 12-15 ezer forintba kerül egy elkészíttetése. Sokan tudják ezt, a számok is ezt igazolják, tavaly 5 millió 250 ezer beteget láttak el a magyar alapellátó tb-támogatott fogászatok. Vagyis az intézkedés az ország felét érinti. 

– Ha ez ennyi embert érint, helyes ön szerint, hogy a veszélyhelyzetben megszüntetik a teljes alapellátást, és csak sürgősségi tb-finanszírozott fogorvoslás marad?

– Nemcsak az alapellátást, hanem a fogászati szakellátást is beszüntetik, például az említett fogszabályozó szakrendelések sem működhetnek tovább A fogászati ellátás a fertőzésveszély szempontjából kiemelt területnek számít. 

– Miért?

– A fogászati kezelés során, például a víz- és levegőhűtéssel nagy fordulatszámon működő eszközök használatakor mikroorganizmusokat tartalmazó aeroszol képződik, amely több órán keresztül a levegőben maradhat. Ez nem csak a személyzetre lehet veszélyes, hanem a rendelőben megjelenő következő betegekre is. Nem tudom azt mondani a betegemnek, hogy viseljen maszkot kezelés közben.

 Legalább a fogorvosoknak van elegendő? 

–  Maszkból többféle létezik: a „normál” sebészi és a jobb szűrőképességű (úgynevezett FFP2/3 besorolású) maszk. Kollégáim jelezték, hogy ők is jelentkeztek a mentőszolgálat felhívására, miszerint az alapellátásban dolgozók egy doboz sebészi és három FFP besorolású védőmaszkot kapnak fejenként. Csakhogy elküldték őket, mert fogorvosnak ez nem jár. Több megyéből is ilyen jelzéseket kaptunk.

– Pedig az alapellátás fogorvost és háziorvost jelent. 

– Persze, de mivel a döntéshozók személyesen feltehetőleg csak a magánfogorvosi ellátással találkoznak, a közfinanszírozott fogorvosi ellátás gyakran válik a közellátás „láthatatlan elefántjává”.  Egyelőre ígéret van, maszk még nincs. A készleten lévő sebészeti maszkokkal védekezünk.

További részletek a VálaszOnline portálján.

(forrás: VálaszOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés