hirdetés
2020. június. 05., péntek - Fatime.
hirdetés

Képviselői bért az orvosoknak?

Az egészségügy problémáját nem lehet csak pénzzel megoldani – mondta a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetségének főtitkára az ATV-ben.

hirdetés

Nincs szükség a kórházakban a kancellária-rendszerre. Balaton Péter a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetségének főtitkára elmondta az ATV Start című műsorában, hogy kórházigazgató csak az lehet, akinek menedzseri képzettsége is van, vagyis egy menedzser mellé odatettek kancellárként még egy menedzsert.

„Az nem gazdasági kérdés, hogy ha bevisznek egy baleseti sérültet, az ellátásához van-e elég eszköz, anyag, személyzet” – folytatta, ahhoz a döntéshez orvosi empátia is kell. A kórházigazgató főorvosnak a gazdasági képzettség mellett orvosi empátiája is van, tehát nincs szükség a kancellária-rendszer  jelentette ki Balaton Péter. 

Köztudott hogy a kórházak minden évben eladósodnak, mert kevés a finanszírozásra kapott pénz. A főtitkár szerint ugyanis az történt, hogy a 12 havi finanszírozási összegből elvettek egy hónapnyit, a maradék 11 havi pénzt elosztották 12 felé, majd év végén a visszatartott pénzt kiosztotta "kasszasöprésként", csak épp nem arányosan, hanem bizonyos érdekek alapján.

Balaton Péter felhozta azt is, hogy mindenki fizeti havonta az egészségügyi ellátást, de nincs hozzá szerződés, hogy mi jár neki érte. Szerinte az jár érte, amit az adott kórház éppen biztosítani tud, és nem esik a teljesítménykorlát fölé, mert akkor nem végzik el a beavatkozást. „Ha lenne szerződés, akkor benne lenne, mi az, ami jár, és ami azon felül van azért fizetni kellene” – magyarázta. Hozzátette: akkor legalább tiszta lappal lehetne játszani, és eltüntethető lenne a paraszolvencia.

Az egészségügy problémáját nem lehet csak pénzzel megoldani, de pénz nélkül sem - közölte a szövetség főtitkára. Az orvosok azért vándorolnak külföldre, mert itthon kevés a pénz, túl vannak terhelve, rosszak a munkakörülmények. Ha több fizetést kapnának, visszajönnének, akkor lenne elég orvos, és javulnának a körülmények is.

Balaton Péter kérdésre válaszolva elmondta, hogy az orvosok bére akkor lenne reális, ha annyi kapnának, mint a parlamenti képviselők, a nővéreké pedig akkor, ha annyit keresnének, mint a banktisztviselők.

(forrás: ATV)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink