hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Kegyelmet kaptak az állatkísérletek

Az Európai Bizottság szerint még nem jött el az ideje az állatkísérletek betiltásának – tolmácsolja a NOL a testület reakcióját arra, hogy több mint egymillióan követelték ezt egy európai polgári kezdeményezésben.

Idén márciusban írtak arról a hírügynökségek, hogy az Európai Unió fontolóra veszi az állatkísérletek betiltását, miután az Állítsuk meg az élveboncolást! (Stop Vivisection European Citizens' Initiative, ECI) elnevezésű európai polgári kezdeményezés 1 millió 100 ezer aláírót állított maga mellé. A kezdeményezés aláírói kilenc tagállamból, köztük Magyarországról kerültek ki – idézi fel a lap.

A 2010-es uniós törvény engedélyezi az állatokon végzett kísérleteket, de előírja azt is, hogy ahol csak lehetséges, más eljárásokkal helyettesítsék őket, és a fájdalom mértékét tartsák a lehető legalacsonyabb szinten. A petíció ezzel szemben az állatkísérletek teljes betiltását szeretné elérni. Az Európai Parlament májusban nyilvános meghallgatást tartott a kérdésről. (Az Európai Unió adatai szerint 2011-ben mintegy 11,5 millió állat esett át valamilyen tudományos célú kísérleten.)

Jyrki Katainen bizottsági alelnök közleménye szerint az állatkísérletek teljes betiltásának még nem jött el az ideje, „mivel ez az orvosbiológiai kutatások leállásával és más, EU-n kívüli országokba való áthelyezésével járna”. Az EU környezetvédelmi biztosa, Karmenu Vella szerint az Európai Bizottság több olyan intézkedést vezet be, amelyek „elősegítik az állatkísérleteket helyettesítő módszerek gyorsabb elterjedését és szélesebb körű alkalmazását”.

A kísérleti állatok 80 százaléka rágcsáló, de léteznek madarakon, halakon, kutyákon, macskákon és kis arányban mezőgazdasági haszonállatokon végzett kutatások is. Magyarországon folyamatosan csökken az állatok felhasználása, ami jelenleg évente 250 ezer. Kutyák közül 400-600-at használnak fel kísérleti célra – olvasható a nol.hu-n.

 

hirdetés

Könyveink