hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Kásler: Rendkívül fontos a felvilágosítás!

Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert a kormány által elfogadott egészségügyi jelentéséről kérdezte a Magyar Hírlap.

Elfogadta a kormány az egészségügy helyzetéről és fejlesztéséről készített komplex jelentését. Melyek a sarokpontjai az új egészségkultúráról szóló programnak?

– Elsősorban hozzájárul az egészséges nemzet korszakának kiépítéséhez, a nemzeti egészségvagyon növeléséhez és a családpolitikai célok megvalósításához is. Ez az elmúlt három évtized legátfogóbb egészségügyi programja, amely főként a betegségek megelőzésére, elkerülésére, az egészségben töltött élettartam meghosszabbítására támaszkodik. Ahhoz, hogy ezeket a célokat el tudjuk érni, egészséges életkörülményeket kell teremteni. Ki kell iktatni az életünkből azokat a tényezőket, amelyek betegséghez vezetnek. Ide sorolom a kémiai, fizikai, biológiai károsító tényezőket, a rossz életmódbeli szokásokat, a helytelen táplálkozást. Ebben rendkívül fontos szerepe van a nevelésnek, a szemléletváltásnak. (...)

Az Egészségkultúra program az iskolai nevelésen keresztül is hatna a későbbi felnőttek egészséghez való hozzáállására. Hogyan?

– Egy családbarát kormány tagjaként, a családokért is felelős miniszterként és nem utolsó sorban szülőként, nagyszülőként is a gyermekek egészsége a legfontosabb számomra, amely egyben meghatározó a jövő szempontjából is. A rendeleteken, törvényeken kívül, például az iskolai nevelés révén is olyan körülményeket kívánunk teremteni, hogy az egészséget károsító tényezőket csökkentsük, illetve ne szerepeljenek az életünkben. Az új egészségkultúra programja elsősorban a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. Fontos tudni, hogy a betegségek jelentős hányada megelőzhető az egészséges életmóddal, a helyes táplálkozással, a rendszeres testmozgással. Ennek igényét már óvodás és iskolás korban ki kell alakítani a gyerekekben. A mozgásszervi területre kidolgozott rendszer például már az óvodásokra és a kisiskolásokra is fókuszál annak érdekében, hogy egészséges tartással és gerinccel rendelkező korosztály nőjön fel. A kormány 2010 óta számos intézkedést hozott a prevenció érdekében. A gyerekek egészséges életmódra nevelését szem előtt tartva bevezették a mindennapos testnevelést, egészségesebbé vált az iskolai közétkeztetés, a büfék polcairól pedig eltűntek a káros anyagokat tartalmazó ételek.

Már elkészültek a Nemzeti Egészségprogramok, amelyek az öt legsúlyosabb betegségcsoportra vonatkoznak. A gyakorlatban milyen módon épülnek ezek be a mindennapi ellátásba?

– A szakpolitikai programok célja, hogy javuljon a magyar emberek egészségi állapota, nőjön az egészségben eltöltött évek száma, és tovább javuljanak a betegek gyógyulási esélyei. Az öt Nemzeti Egészségügyi Program, a Nemzeti Népegészségügyi Program gyakorlatilag a magyar egészségügyi ellátórendszer vázát jelentik. Az öt legsúlyosabb betegségcsoportra vonatkozó nemzeti program világosan leírja, hogy milyen legyen az ellátási struktúra, milyen tevékenységet végezzenek annak különböző szintű lépcsőfokain, mennyi orvosra és nővérre van szükség, milyen gépek és eszközök kellenek a betegek korszerű és biztonságos ellátásához a keringési, a daganatos, a mozgásszervi, a gyermekkori, valamint a mentális zavarok okozta betegségek esetében. Bővebb spektrumon ugyanezt tartalmazza a köréjük épülő népegészségügyi program, amely minden egészségügyi feladatot és tevékenységet felölel. Ezzel párhuzamosan kerül kialakításra az egészségügyi ellátóhelyek korrekt és korszerű pénzügyi-gazdálkodási rendszere, és így érnek össze a szakmai szükségletek, illetve a gazdasági rend.

Melyek azok a kiemelt területek, ahol beavatkozás szükséges?

– Az öt programot a magyar Nemzeti Rákkontroll Program mintájára alkottuk meg. Ezek a jelenlegi helyzet elemzését tartalmazzák, és egy cselekvési tervet a végén egy akciótervvel, amiben fel vannak sorolva a tevékenységek, a megelőzés lehetősége, a szűrés lehetőségei, diagnosztika, terápia, progresszivitási szintek, országos hálózat, struktúra és további szakmai teendők. Kiemelt prioritásként kezeljük az egészségügyben a gyermekgyógyászatot, a keringési, a daganatos, a mentálhigiéné és a mozgásszervi betegségek ellátását. (...)

A teljes beszélgetés

hirdetés

Könyveink