hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Javítják az infarktus-jóslást

Tizenegy vezető szív-ct-centrum összefogásával indul program még e hónapban, hogy valódi hazai adatok alapján pontosítsák a betegek infarktuskockázat-becslését – tudósít az MNO.

A Lendület Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoport vezetésével megvalósult OPeRA (Országos Plaque Regiszter és Adatbázis) program vezetője, dr. Maurovich-Horvat Pál beszélt arról a lapnak, hogy hogyan lehet előre jelezni az infarktus bekövetkezésének kockázatát?

A jelenleg alkalmazott rizikóbecslő rendszereket nyugat-európai vagy amerikai betegek adatain keresztül, több tízezres minták alapján dolgozták ki. Ennek következtében a páciensek körülbelül egyharmadánál a kockázatbecslés pontatlan, tehát vannak, akiknek szükségük lenne kezelésre, mégsem részesülnek benne, másoknak pedig túlbecsülik a szív- és érrendszeri rizikójukat, és „túlkezelik” a betegeket.

Ezért felmerült az igény egy jóval személyre szabottabb szív- és érrendszeri kockázatbecslő rendszer megalkotására, ezért hozták létre a programot. Így – kombinálva a klinikai és a képi paramétereket – minden eddiginél pontosabb adatokat kaphatnak a kutatók.

„Az összes beteg, akit ezekben az intézményekben vizsgálunk, bekerül majd egy közös adatbázisba. Ez körülbelül évi öt-hatezer embert jelent, az egészségügyi állapotukat a továbbiakban folyamatosan nyomon követjük, az adatokat pedig összekötjük a korábbi szív-ct-képeikkel és laboreredményeikkel” – magyarázta a programvezető az mno.hu-n.

(forrás: MNO)

cimkék

hirdetés

Könyveink