hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Ilyen az Emmi a bürokráciacsökkentés után

A háttérintézmények átszervezése után a betegek jogait már formálisan sem védi semmi. A Népszava összeállítása.

Tizenhárom telephelyen 21 helyettes államtitkárral működik áprilistól az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyi államtitkársága, miután a humántárca magába olvasztott mintegy féltucatnyi háttérintézményt, közöttük az Országos Tisztiorvosi Hivatalt (OTH), az eddig önálló járványügyet és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (OEP) – írja a Népszava. A bekebelezés kezdeményezője, Lázár János volt, a Miniszterelnökséget vezető miniszter mintegy 20 százalékos bérmegtakarítást remélt az intézkedéstől. Hétfőn megjelent a Magyar Közlönyben az humántárca új szervezeti működési szabályzata, a karcsúsítással a a minisztérium több ezer emberes megahivatallá nőtt.

Az OEP és az Állami Népegészségügyi Szolgálat az egészségügyért felelős államtitkárság egy-egy főosztályává vált, az országos tiszti főorvos, illetve az egészségpénztár főigazgatói feladatait helyettes államtitkárok látják majd el.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint az átszervezés miatt már eddig is sok szakember hagyta ott az egészségbiztosítót, s erősen kérdéses, mennyire lesz szakszerű a gyógyszerbeszerzés, a finanszírozás, illetve a szolgáltatásokért való sorbaállás menedzselése.

A betegjogi hivatal beolvadása már tavaly megtörtént, azóta a betegek jogait már formálisan sem védi semmi, ami minden nemzetközi tendenciával ellentétes. Hasonló baklövés a tisztiorvosi hivatal tárcába olvasztását, hiszen annak hatóságként kellene gondoskodnia a betegbiztonságról. "Mindez a fékek és ellensúlyok felszámolását jelenti" – értékelte a nagy hivatal-összevonást Falus Ferenc. Az egykori országos tiszti főorvos hozzátette: ezzel a lépéssel közvetlen politikai irányítás alá kerültek a háttérintézmények.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink