hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Nekrológot írt a TASZ az ÁNTSZ-nek

Az ÁNTSZ az egészségügy szakmai irányításához, felügyeletéhez kötődő feladatokat látott el, megszűntetése a TASZ szerint rossz döntés volt.

Múlt pénteken megszűnt az 1991-ben létrehozott Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Az ÁNTSZ az utóbbi időben rengeteg kritikát kapott, a TASZ szerint azonban megszűntetése nagyon rossz döntés volt, szétszabdalása aláássa a szakmai működését.

Nem politikai jellegű, hanem az egészségügy szakmai irányításához, felügyeletéhez kötődő feladatokat látott el. Ilyenek voltak például a járványügyi és egészségfejlesztési feladatok, csakúgy, mint az egészségügyi ellátás felügyelete, és az alá tartozó szervezetrendszer irányítása. Akik kritizálták, azért tették, mert úgy vélték: az ÁNTSZ nem teszi kellőképpen a dolgát, nem kényszeríti ki az egészségügy jogszerű, szakszerű működését.

Az ÁNTSZ eddigi feladatai nem enyésznek el, csak éppen mostantól nem egy szerven belül fogják ellátni őket, hanem szétszórják más hivatalok között. Egyes feladatokat a megyei kormányhivatalok fognak végezni , mások átkerünek az Országos Közegészségügyi Intézethez, és bizonyosakért a minisztériumba ültetett országos tisztofőorvos fog felelni. Az eddig egységes szervet tehát szétdarabolják. A hivatalos indok az államigazgatás hatékonyabbá tétele, a TASZ szerint viszont mindez a hatékonytalan működés garanciája.

(forrás: TASZ blog)
hirdetés

Könyveink