hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Húsz százalékos sarcot szednének a beszállítóktól

A hét elején elindultak a tárgyalások a legnagyobb kórházi beszállítók és a kormányzati tárgyalócsapat között – tudta meg a Portfolio.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára arról tájékoztatta a Portfoliot, hogy a Pénzügyminisztériumba a legalább 100 millió forintos lejárt követeléssel rendelkező cégek képviselőit hívták be tárgyalni, a kormányzati csapatot Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár vezeti és a tárgyalóasztalnál ül még a NAV, a Belügyminisztérium és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ illetékese is. A cégek képviselőit (akiket ügyvezetői szinten várnak) egyenként 30 perces időkeretben fogadják, a tárgyaláson azonban írásos ajánlatot nem kapnak, egyelőre. A tárgyalássorozat a jövő héten is folytatódik, az eddigiek alapján a következő körvonalazódik:

  • Az ajánlat szerint, ha a hitelező lemond a tőkekövetelésének a 20%-áról, akkor a fennmaradó 80%-ot közvetlenül a költségvetésből megkapják a cégek.
  • A Pénzügyminisztérium érvelése szerint megvizsgálták az érintett cégek elmúlt 5 éves pénzügyi helyzetét és a kormány megítélése szerint a 20%-os elengedés nem okoz számukra problémát.
  • Az is elhangzott, központosított beszerzésre készül a kormány az egészségügyben.
  • A cégek már most is milliárdos nagyságrendben faktoráltatták követeléseiket és a milliárdos faktorált követelések tényével a kormány tárgyalóbizottsága ezeken a megbeszéléseken szembesült.

Arra a kérdésre, hogy erre az ajánlatra hogyan reagálhatnak a cégek, az OSZ főtitkára nem akart találgatásokba bocsátkozni. Aláhúzta ugyanakkor, hogy a szövetség álláspontja szerint ezek jogos követelések és mindezek alapján jár a cégeknek a tőketartozás, a késedelmi kamat és a behajtási költségátalány is.

A szövetség álláspontja az, hogy az árbevétel 20%-áról való lemondás egy irreális követelés – hangsúlyozta Rásky László, aki hozzátette azt is, hogy nem állnak kényszer alatt a cégek. Nem is kell a cégeknek a helyszínen semmilyen ajánlatot elfogadniuk.

Úgy vélekedett a főtitkár, hogy a kötelezettségek mögötti számlák tételes átnézése nem történt meg, ezért ez a 20%-os arány úgy tűnik, hasra ütés jellegű ajánlat a kormány részéről.

 

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink