hirdetés
2020. szeptember. 21., hétfő - Máté, Mirella.
hirdetés

Hol épülhetne fel a budai centrumkórház?

A Magyar Nemzet szerint a kormány nem kapott konkrét felajánlást az ellenzéki vezetésű fővárostól az új dél-budai szuperkórház felépítéséhez.

hirdetés

– Nem tudjuk, hogy a főváros milyen alternatív helyszínben gondolkodik a XI. kerületben, a Dobogó nevű városrészben tervezett új Dél-budai Centrumkórház elhelyezése kapcsán, de ideje lenne, ha Karácsony Gergely végre elmondaná, hogy valójában mit akar. Az elmúlt egy hónapban a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) ülését követően nem érkezett tőle megkeresés – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Simicskó István (Fidesz–KDNP), Újbuda országgyűlési képviselője. Szerinte az elmúlt hónapokban számos, alapvetően ellentmondó nyilatkozat látott napvilágot az új főpolgármester és a XI. kerület új DK-s polgármestere, László Imre részéről a kórházfejlesztésről.

– Azért kellett zöldmezős beruházás mellett dönteni, mivel az Újbudán működő Szent Imre kórház nem alkalmas ekkora volumenű ellátóközpont befogadására. Sem a helyszín, sem a megközelíthetőség szempontjából nem lehet centrumkórházzá fejleszteni – indokolta a kormány döntését Simicskó István. Ismertette: a jelenlegi Szent Imre-kórház 44 ezer négyzetméteres, 300-350 ezer ember ellátására tervezték, az új, több mint ezerágyas intézmény viszont 156 ezer négyzetméter és a vonzáskörzetébe tartozó mintegy egymillió ember legmagasabb szintű egészségügyi ellátását fogja biztosítani. Hangsúlyozta: a Szent Imre jövője biztosított az új centrumkórház társintézményeként, ezért a fejlesztése folyamatos.

Karácsony Gergely által az FKT ülésén felvetett kelenföldi alternatív, fővárosi tulajdonú helyszín kapcsán a lap megkereste a Főpolgármesteri Hivatalt is, de több nap elteltével lapzártáig sem kaptak választ kérdéseikre.

A főváros hivatalos oldalán, a Budapest.hu-n elérhető a barnamezős területek katasztere, mely szerint a XI. kerületben 2018-ban összesen 244,5 hektár ilyen terület volt, amelyek nagy része magán- vagy gazdasági társasági tulajdon. Kelenföldön a vasútállomás két oldalán van olyan, döntően nem fővárosi tulajdonú telekcsoport – összesen 89 telekkel –, aminek hasznosítása lehetséges lenne, de ezek egybefüggő mérete a Szent Imre-kórház telephelyének nagyságát sem éri el. A közeli volt Volánbusz-telep környezetében pedig folyamatosak az új beruházások.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink