hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

HIV-szűrés: terheseknek legyen kötelező?

A terhesek kötelező szűrései közé javasolja felvenni az AIDS-tesztet is Szlávik János, az Egyesített Szent István Szent László Kórház infektológus főorvosa, írja a NOL. Kezelt HIV-fertőzés mellett ugyanis a magzat garantáltan egészségesen jön a világra.

Ritkán, de diagnosztizálnak olyan HIV-fertőzést Magyarországon, amely terhes nőket érintett, és a fertőzés ténye csak a gyermek születése után derül ki. Már idén is született ilyen baba. Jelenleg 12 olyan, egy és 13 év közötti kisgyerek él Magyarországon, akik ismert HIV-fertőzöttek. További 30-40 lehet olyan, aki szintén beteg, de még ők sem tudják, hogy baj van, mert még nincsenek a betegségre utaló tüneteik.

"Jó lenne, ha egyetlen baba sem születne fertőzéssel és ez elérhető, ha a terhesek kötelező szűrővizsgálatával", mondta Szlávik János. A főorvos hozzátette: a terhességi szűrések között számtalan egyéb kórra szűrik a leendő kismamákat, a HIV-szűrés nem jelente különösebb terhet, és az ára is csak 200-300 forint lenne, írja a lap, amely megkérdezte a tárcát, hogy tervezik-e a terhesek szűrését, de eddig nem kapott választ.

hirdetés

Könyveink