hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Fesztiválszezonban nő a HIV-veszély

 Az M1 aktuális csatornának nyilatkozott a témában az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológus főorvosa.

Dr. Szlávik János elmondta, hogy júniusig az idén már nyolcan-kilencen haltak meg a fertőzés nyomán kialakuló AIDS-ben, csaknem annyian, mint tavaly egész évben.
Magyarországon évente kétszáz-háromszáz új HIV-fertőzöttet regisztrálnak, az Egyesített Szent István és Szent László Kórházba összesen mintegy ezernyolcszázan járnak rendszeresen ellenőrzésre – ismertette.

Úgy fogalmazott, hogy a HIV alattomos, mert az érintettek hosszú évekig tünetmentesek lehetnek. Ezért nagyon fontos a szűrés, az időben felismert fertőzés ugyanis viszonylag egyszerűen, akár napi egy tablettával kezelhető.
Így nem alakul ki az AIDS-stádium, a betegek ugyanannyi ideig élhetnek, mint a HIV-vel nem érintettek. A gyógyszerek hatására nem fertőzik meg partnereiket, és a nők egészséges gyermekeket szülhetnek - hangsúlyozta.

Szlávik János utalt arra, hogy a közeljövőben tartják a kétévente megrendezett AIDS-világkonferenciát, amelyen sok adatot ismertetnek a betegséggel kapcsolatban.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés