hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Hankó Balázs helyettes államtitkárként folytatja

Augusztus 1-től az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkáraként folytatja a munkát Hankó Balázs.

Dr. Hankó Balázs 19 éve dolgozik a Semmelweis Egyetemen; 2009 óta mint az egyetem főgyógyszerésze, 2018 óta pedig a stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes pozícióját is ő töltötte be. Ezekről a tisztségekről köszönt le augusztus 1-től, miután az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkáraként folytatja a munkát. Interjúnkban az elmúlt két év legemlékezetesebb teendői közül kiemelte a Semmelweis 250 programsorozatot és beszélt a közelmúlt fejlesztéseiről is, amelyek mind az egyetem top 100-ba kerülését szolgálják.

„Két évvel ezelőtt dr. Merkely Béla rektor úgy fogalmazott: a Semmelweis Egyetemet jobban el kell helyeznünk az erőtérben, újra kell pozícionálnunk az intézményt, ott kell lennünk mindenhol, ami érinti szakterületünket, az orvos- és egészségtudományt” – emlékezett vissza 2018-as rektorhelyettesi kinevezésén elhangzottakra dr. Hankó Balázs. Ehhez nemcsak infrastrukturális fejlesztésekre volt szükségünk, de a rektori területet is meg kellett erősítenünk, így például a rektori kabinet, vagy a szenátusi főtitkárság vonatkozásában; és a rektori-kancellári irányítás kérdéseit is újra kellett szabályoznunk. Egyes főigazgatóságok, igazgatóságok tekintetében hosszas viták után, de egyetértésben mindez sikerült is. Mindennek célja az volt, hogy az akadémiai vezetés még hatékonyabban tudjon működni, és a közeljövőben a Semmelweis Egyetem a világ legjobb 100 egyeteme közé kerüljön – mutatott rá. „Motiváció gyanánt rektor úr pedig mindig hozzátette, hogy ‘go-go’, azaz ‘gyerünk-gyerünk’ – ennek szellemében végeztem a munkámat az elmúlt két évben” – fogalmazott a most leköszönő stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes.

A sokrétű, szerteágazó feladatai közül dr. Hankó Balázs elsősorban a Semmelweis 250 jubileumi programsorozatot emelte ki, mint az egyik olyan projektet, ami különösen közel állt a szívéhez. „Azt hiszem, sikerült egy olyan, a Semmelweis Egyetem közösségi szemléletéhez, a Semmelweis családhoz kötődő rendezvénysorozatot elindítanunk, ami nemcsak a 250 éves múlthoz és az elért eredményekhez méltó, de megmutatta azt is, hogy mennyire a lélek is ott van az orvos-egészségtudományi, valamint a konduktori képzésben” – emelte ki a leköszönő rektorhelyettes. A jubileumi év a tavaly szeptemberi Nyári Egyetemmel kezdődött, melynek része volt a nagyszabású, Müpában rendezett tanévnyitó is. Ezt követően novemberben az intézmény legnagyobb presztízsű tudományos rendezvénye, a Semmelweis Szimpózium minden eddiginél több elismert nemzetközi kutatót látott vendégül, az egyetem hivatalos születésnapján, november 7-én pedig felavattuk a Semmelweis-mozdonyt, amellyel később az egyetem munkatársai a bécsi adventi vásárra is látogatást tehettek – idézte fel a rektorhelyettes. Kitért a népszerű lakossági programok, a népegészségügyi tematikájú Semmelweis Egészség Napok és az egészség- és orvostudomány iránt érdeklődő idősebb lakosságot megszólító Szenior Akadémia elindítására is. Ezen kívül számtalan közösségi, kulturális és sportrendezvényre is sor került – márciusban azonban Magyarországra is betört a koronavírus ami új feladatok elé állította nemcsak az országot, de az egyetemet is. „Pedig ambiciózus programokkal készültünk idén tavaszra és nyárra is. Ezek egy részét a járványhelyzet ellenére is sikerült online formában, vagy a biztonsági intézkedések teljes körű betartásával megrendeznünk. Energiáink jelentős része a védekezésre fordítódott, de itt is kiemelkedően teljesített a Semmelweis közösség, gondoljunk csak arra, hogy az első védőeszközök beérkezésében oroszlánrészt vállaltunk, a H-UNCOVER országos koronavírus szűrővizsgálatban pedig nemzetközileg is letettük névjegyünket. Ebben a helyzetben összefogva segítette egymást a klinikus, oktató, kutató, rezidens, hallgató és a szolgáltató terület valamennyi munkatársa. A programsorozat pedig nem áll le, hiszen szeptembertől tovább folytatódhat: immár a Semmelweis Egyetem 250. tanévét ünnepelhetjük” – emelte ki dr. Hankó Balázs, hozzátéve: számára mindig is nagyon fontos volt a közösségépítés. „Szerintem akkor tudunk előre haladni, ha közösségben dolgozunk. A sikereket is együtt érhetjük el a leghatékonyabban” – tette hozzá, felhívva a figyelmet a többi rektorhelyettessel, a kancellári terület vezetőivel végzett kölcsönös együttműködésen alapuló közös munkára is. Mint rámutatott, külön köszönet illeti az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézetben dolgozó munkatársakat is, akik lehetővé tették, hogy a gyógyszerellátás gördülékeny biztosítása mellett több idő juthatott a rektorhelyettesi feladataira.

Dr. Hankó Balázs emellett kiemelte a Semmelweis XXI. Fejlesztési Program keretében megvalósult fejlesztéseket. Mint elmondta, rengeteg munkával, a bevezetett csütörtök reggel 7 órai megbeszélés mellett is szinte mindennapos egyeztetéssel járt az elmúlt két év, de ezen a területen is sikerült előrébb lépnie az egyetemnek. „A júliusi szenátusi ülésre készülve összeszámoltam: 21 darab olyan kormányhatározat született az elmúlt években, amely a Semmelweis Egyetem fejlesztésével kapcsolatos” – mutatott rá a leköszönő rektorhelyettes. Ezek közé tartozik, hogy a tervezésekhez a forrás rendelkezésre áll, és számos projekt kivitelezési költségei is biztosítottak. Ilyen például az Egészségtudományi Kar fejlesztésének III. üteme, vagy a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika fejlesztésének első üteme, de megvan a forrás az “23-as Belgyógyászati Klinikának” hívott épületegyüttes megújítására is. A Kútvölgyi Klinikai Tömbben működő klinikák és egyéb szervezeti egységek áthelyezésének első két üteme lezárult, ami több befogadó klinika megújítását is lehetővé tett. Több, az egyetemet erősítő integrációt is koordinálni kellett az elmúlt évek folyamán, így az egyetem alapításának 250. évében Semmelweis Ignác kórházának, a Szent Rókus Kórház és Intézményeinek integrációját, a Pető András Kar egyetemmel való egyesülését, vagy a négy egészségügyi középfokú szakképző intézmény Semmelweis Egyetem fenntartásába kerülését. Emellett megkezdődött a Hőgyes-Schöpf-Merei kampusz fejlesztése, megteremtődtek a körülmények az Elméleti Orvostudományi Központ bővítéséhez, számtalan projekt pedig jelenleg is a döntéselőkészítés fázisában jár. A napokban ír ki a Beruházási Ügynökség 12 tervezési projektet a Semmelweis XXI. részeként.  Ezek az intézményi és infrastrukturális változások mind beleillettek az intézmény fejlesztési célkitűzéseibe, melyeknek célja, hogy a világ 100 legjobb felsőoktatási intézete közé kerüljön – hangsúlyozta dr. Hankó Balázs, kitérve arra, hogy ezt szolgálja a tavaly bevezetett kurrikulumreform is, melynek köszönhetően a képzések sokkal gyakorlatorientáltabbá váltak.

Dr. Hankó Balázs augusztus 1-jétől az ITM kötelékében dolgozik tovább – nemcsak rektorhelyettesi, de főgyógyszerészi címéről is le kellett mondania, ám oktatóként továbbra is az egyetemen marad. „Felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárként értelemszerűen a Semmelweis Egyetemért is felelős leszek. Azon dolgozom, hogy nemzetünk érdekében a hallgatók és a felsőoktatásban dolgozók ügye a fejlesztések során folyamatosan előre haladjon” – mondta el új pozíciójáról.

A stratégiai és fejlesztési rektorhelyettesi feladatokat 2020. augusztus 1-jétől megbízottként Feketéné dr. Szabó Éva, a Pető András Kar eddigi dékánhelyettese, a Konduktív Pedagógiai Központ igazgatója látja el, míg a Semmelweis 250 jubileumi év szakmai irányításával kapcsolatos tevékenység dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyetteshez került.

(forrás: Semmelweis Egyetem)

cimkék

hirdetés

Könyveink