hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Gyorsulhat az orvosegyetemek fejlesztése

A december végéig kinevezett Hankó Balázs fő feladata egy egységes koncepció kidolgozása annak érdekében, hogy az orvos- és egészségtudományi képzés valóban a magyar gazdaság egyik húzóágazata legyen, írta a Magyar Idők.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a napokban megbízta Hankó Balázs egyetemi docenst az orvos- és egészségtudományi képzést folytató felsőoktatási képzőhelyek fejlesztésének irányításával. A miniszteri biztos feladata az érintett egyetemek és főiskolák fejlesztései­nek összehangolása, ezen belül is a jövőre vonatkozó elképzelések nyomon követése, koordinálása.

Hankó Balázs a Magyar Időknek elmondta: Magyarországon jelenleg négy helyen, Budapesten, Szegeden, Pécsett és Debrecenben képeznek orvosokat, fogorvosokat és gyógyszerészeket. Ugyanezekben a városokban, valamint Miskolcon, Győrött és részben Gyulán különböző alap- és mesterképzési területeken egészségtudományi képzés folyik, itt tanulnak például a leendő diplomás ápolók, szülésznők, dietetikusok, gyógytornászok. Infra­struktúra-fejlesztésre, ha nem is azonos mértékben, de szinte mindenütt szükség van, az elméleti területek mellett ugyancsak igaz ez a klinikai gyakorlati oktatóhelyekre, vagyis a klinikákra is.

A beruházásoknak ugyanakkor – magyarázta a miniszteri biztos – egy egységes koncepcióba kell illeszkedniük. Ebben egyrészt nyilvánvalóvá kell tenni, milyen elvárásoknak kell megfelelnie a 21. században az orvos- és egészségtudományi képzésnek, a folyamatosan fejlődő elméleti oktatás mellett pedig fokozni kell a képzés gyakorlat­orientáltságát. A klinikumot érintő átalakításoknak pedig összhangban kell lenniük az adott térség egészségügyi ellátásfejlesztési terveivel is.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink