2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Újabb részletek a gazdaságvédelmi akciótervről

Ha nem változtatunk, jöhetnek a járvány súlyos következményei

Ha ez a trend folytatódik, Budapest góccá válhat, és a járvány súlyos következményeivel kell szembesülnünk – hangzott el a többi közt az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Palkovics László miniszter ezt megelőzően újabb részleteket árult el a gazdaságvédelmi akciótervről.

Gyászos nap után vagyunk, az elhunytak száma immár 47, s a legutóbbi (eddig legtöbb) halottaink között van korábbi idősotthoni lakó is. Hogy ez a tendencia ne folytatódjon, számos intézkedésre és fegyelemre van szükség, hívta fel a figyelmet az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos, aki a keddi adatok ismeretését követően nyomatékkal jelezte: mindenki egyre nagyobb veszélyben van a megfertőződést illetően. Egyértelműen Budapestre koncentrálódik a megbetegedések nagy tömege, több mint 40 százaléka, Pest megyével együtt pedig több, mint a 60 százaléka. Vegyük fokozottabban figyelembe a szabályokat, mert ha ez a trend folytatódik, Budapest góccá válhat, és a járvány súlyos következményeivel kell szembesülnünk.

Forrás: koronavirus.gov.hu
Forrás: koronavirus.gov.hu

Az idősotthonokkal kapcsolatban számos intézkedés történt már, a megfelelő időben. A fenntartók tartsák be az előírásokat, kérte az országos tiszti főorvos, jelezve, hiába rendeltek el korábban látogatási tilalmat, fevételi korlátozást, kijárási korlátozást, mindezek ellenére bejutott a vírus az otthonokba. Ezért egészítte ki az eddigi intézkedéseket végrehajtási protokollokkal, amelyek megakadályozhatják a terjedést. Ennek értelmében mindenütt ki kell jelölni egy személyt vagy csoportot, aki vagy amely célzottan felel a koronavírussal kapcsolatos teendőkért. Mint emlékeztetett, most már 24 órás munkavégzés is lehetséges az otthonokban, amit 48 órás pihenés követ – ezzel is a mozgásokat igyekeznek korlátozni a járvány alatt. Mint elhangzott, a Pesti úti idősek otthonában jelenleg is zajlik a vizsgálat; eddig 53 ápolt és 12 ápoló tesztje lett pozitív.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa elmondta, a kórházparancsnokok 108 kórházban naponta végeznek készletfelmérést; jelentésük alapján ma is 9 helyre szállítanak egyéni védőfelszereléseket. Ezeket készletezik, s e munkában a honvédelmi irányító törzsek is segítenek. Mint az alezredes közölte, egyre több a hatósági házi karanténnal, az üzletek nyitvatartásával, a járvánnyal kapcsolatos szabályszegések száma és a Baranya megyei Rendőrfőkapitányság tegnap elfogott két olyan személyt is, akik tízmilliókkal károsítottak meg magánszemélyeket, háziorvosokat és gyógyszertárakat maszkok ígéretével..

Kérdésekre válaszolva egyebek között elhangzott, a magyar rendőrök megbecsültsége jó, itthon nem tapasztaltak velük szemben negatív magatartást, pedig a kijárási korlátozásokkal összefüggésben már több mint 5000 emberrel szemben kellett fellépniük – csak tegnap több százszor. Leginkább a fővárosiak szegik meg az előírásokat.

A Kínából érkezett gyógyszerekkel kapcsolatban Müller Cecília felidézte, régi-új szerről van szó, amely képes csökkenteni  a fertőzés időtartamát. Akiknél alkalmazták, 4 napig voltak pozitívak, akiknél nem, ők 11 napig. Korábban ebolajárvány idején is használták a szert, ebből kaptunk most, raktároztuk, és az ígéret szerint gyorsan zajlik az engedélyeztetési eljárás.

Hamis információk, álhírek bejelentésére a rendőrség honlapján vagy a 112-es telefonszámon, illetve emalben van lehetőség, közölte Kiss Róbert. S hogy mi történjen, ha a korlátozások idején valakinek szerelőt kell hívnia? Ilyenkor a védekezés minden eszközét be kell vetni, mondta Müller Cecília. Csak egészséges ember fogadja a szerelőt, ekkor javasolja az országos tiszti főorvos a szájmaszkot is, valamint azt, hogy mindenképpen legyen meg az ajánlott 1,5 méteres távolság – meg lehet oldani ezt a feladatot is az ajánlott szociális távolság megtartásával is, fogalmazott.

A hazai halálozási arány sokak véleményével ellentétben nem tér el jelentősen a környező országokétól, de ezek az adatok összehasonlíthatatlanok, mert az országok különféleképpen számolnak be a fertőzésekről és az elhunytakról. A leginkább jellemző talán az lenne, ha a lakosság számához viszonyítanánk a halálozást, vélte a tiszti főorvos, aki szerint ebben az esetben is a halálozási adatokat közlő lista alsó harmadban lennénk a többi országhoz képest.

Müller Cecília megerősítette, itthon is készült kutatási terv arra, hogy a szervezetben lévő ellenanyag kimutatásával kiderítsék, milyen a hazai lakosság átfertőzöttsége. Arra a felvetésre, hogy számítanak-e a járvány több hullámára, az országos tiszti főorvos azt mondta, ha lesz is több hullám, a második általában enyhébben szokott lezajlani, de hogy lesz-e ilyen, azt ma még senki nem tudja megmondani.

Részletek a gazdaságvédelmi akciótervről

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az operatív törzs tájékoztatóját megelőzően jelentette be a kormány gazdaságvédelmi akciótervének részleteit. Ezek szerint ha egy cég "munkaterhelésének" 15-50 százalékát elveszíti, akkor három hónapig, 70 százalékkal támogatja az állam a bérköltségeket. Azt is szeretnék, ha ezen idő alatt a dolgozó a cég számára fontos tevékenységet végezne, pl. oktatásban venne részt.

Azon mérnökök esetén, akik kutatás-fejlesztésben dolgoznak, a következő három hónapban 40 százalékos bértámogatást adnak és indítanak egy vállalkozási portált is.

A szociális hozzájárulási adót 2 százalékponttal csökkentik július elsejétől, ez azonban már a hatéves bérmegállapodásnak is része volt. Elhalasztják a céges beszámolók leadási kötelezettségét és hozzá kapcsolódó éves bevallásokat. Az Ekáer-rendszerben biztosíték alóli mentességet vezetnek be és bevezetik az automatikus visszafizetés lehetőségét. Felgyorsítják az áfavisszaigényléseket, speciális fizetési könnyítéseket vezetnek be és a betegszabadságról szóló dokumentumokat elektronikusan is be lehet nyújtani.

Pályázatok indulnak technológiafejlesztésre, továbbképzési és átképzési lehetőségek nyílnak, a munkavállalók kamatmentes kölcsönt vehetnek föl a tanulmányaikhoz. Az ország számára legfontosabb iparágak jelentős többlettámogatásokra, a munkaadók hitelgarancia- és tőkeprogramokra, a családok és a háztartások pedig újabb juttatásokra számíthatnak, mondta Palkovics László. Ma 75 ezer nyelvvizsga hiányában középfokú végzettséget igénylő munkakörben elhelyezkedett munkavállaló van Magyarországon. Az akcióterv munkahelyteremtési programjának részeként ezt a 75 ezer diákot mentesítik a nyelvvizsga kötelezettség alól.

MedicalOnline (k. a.)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés