2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

COVID-19 webinar intenzív terápiás szakorvosoknak

A COVID-19 járvány komoly kihívás elé állítja az aneszteziológiai és intenzív terápiás szakmát, hiszen a frontvonalban levő mindennapi munka mellett egy ismeretlen ellenséggel, a koronavírussal is meg kell küzdenünk.

Nyugat-Európából szerzett tapasztalataink alapján, amikor a járvány tetőzése felé haladunk, nem biztos, hogy lesz elegendő idő követni a legfrissebb tudományos ismereteket, ajánlásokat, vagy kritikusan értékelni azok klinikai alkalmazhatóságát.

Az elmúlt években intézetünk, a PTE Transzlációs Medicina Központ fő célkitűzése volt, hogy a tudományos eredményeket mihamarabb a mindennapi gyakorlatba használható tudássá fordítsa át. A közel 100 főből álló szakmai csoport képes arra, hogy bármilyen tudományterületen, szakértők bevonásával, rendkívül rövid idő alatt szisztematikusan és kritikusan áttekintse a legfrissebb szakirodalmat és azokat felhasználhatóvá, a gyakorló orvosok számára emészthetővé, használhatóvá tegye a mindennapi gyakorlatba.

Április 5-én  már 2613 közlemény érhető el COVID-19 témában, ami a gyakorló orvosok számára szinte követhetetlen mennyiségű információt tartalmaz. Ezért ennek hiánypótlására létrehoztuk az „Intenzív Tudományok Online Mindenkinek" ismereteket követő (ITO-M) programot, ami rendszeresen működtetett, online konzultációs fórum lehetőséget biztosít minden érdeklődő számára. Óriási előnye, hogy egyszerű telekommunikációs  eszközökkel is azonnal bárki számára elérhető.

Célunk, hogy a legfrissebb irányelvekben megjelent ajánlásokat magyar nyelven bemutassuk, kritikusan értékeljük és használható tanácsokkal segítsük mindazokat, akik úgy érzik, szükségük lenne segítségre, konzultációra. Az első alkalmak a gépi lélegeztetésről fognak szólni. Az előadásokon elhangzó főbb üzeneteket szeretnénk konkrét esetek kontextusába helyezni, ezért várjuk mindazok jelentkezését, akik kezeltek, kezelnek COVID-19 betegeket az ITO-n és szívesen megosztanák tapasztalataikat.

Az ITO-M program lehetőséget adhatna egy szakmai Mentorháló kialakítására is, melyben konszenzus alapján egységesítenénk és rendszeresen frissítenénk annak tartalmát és üzeneteit. További részletek majd a TMK honlapján lesznek megtalálhatók, ahonnan az összes elődás ingyenesen le is tölthető.

 Program

 „IntenzívTudományokOnline–Mindenkinek” (ITO-M) program

 

Az első webinar időpontja: 2020. április 9 (csütörtök), 18:00-20:00

Link:https://zoom.us/j/661569146pwd=eFQzS2FTN05KWUt6a09lMkJHU2pxUT09

Jelszó: 061182

 

Moderátor: Molnár Zsolt, PTE, ÁOK, TM Intézet

Előadások:

  1. Bemutatkozás: Molnár Zsolt
  2. Állapotfelmérés, intenzív osztályos felvétel és gépi lélegeztetés indikációi: Dr. Leiner Tamás, North West Anglia NHS Foundation
  3. CPAP-tól az APRV-ig: Ruszkai Zoltán, Pest Megyei Flór Ferenc Kórház
  4. Az APRV-től az ECMO-ig: Tánczos Krisztián, Soproni Erzsébet Oktató Kórház

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Prof. Dr. Molnár Zsolt                                   Prof. Dr. Hegyi Péter

egyetemin tanár, szakmai felelős                  egyetemi tanár, felelős vezető

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés