hirdetés
2023. február. 01., szerda - Ignác.
hirdetés

Győrfi: Hajdú-Biharban bevált a sürgősségi ügyeleti rendszer

A szakma szerint jobb lett a betegellátás. De mit mondanak a lakosok? A kérdést a civishir.hu tette fel.

Országos mintaprogramként a múlt év júliusának elejétől Hajdú-Biharban az Országos Mentőszolgálat koordinálja az orvosi ügyeletet. A lap szerkesztőségébe eljutott információk szerint vannak olyan települések, ahol korábban volt, most pedig nincs orvosi ügyeleti ellátás. Ide tartozhat Nyíracsád és Hajdúdorog. Ám a nyírségi településen már nagyon régóta nincs helyben sürgősségi ellátás, oda a nyírábrányi és a nyíradonyi mentőállomás szakemberei mennek ki. Míg Hajdúdorogon talán szerencsétlen egybeesésnek lehet nevezni azt, ami az orvosi ügyelettel történt: az ottani orvosok ugyanis nem vállalták a munkaidőn túli betegellátást, ezért orvosok híján nagyon nehéz helyzetbe került az önkormányzat. Így a sürgősségi ellátás a Hajdúdorogtól négy-öt kilométerre lévő Hajdúnánásra került, ahol a rendelési időn túl az OMSZ szakemberei látják el a betegeket. Több kistelepülésről is érkeztek panaszok arról, hogy ott megszűnt az orvosi ügyelet. Amikor a nyilvánosságot képviselve utánajártak a problémának, kiderült, hogy egyik helységben sem volt ügyelet, volt viszont helyben lakó orvos, akihez akár éjszaka is fordulhattak segítségért a helyiek.

Győrfi Pál arról tájékoztatott, hogy Hajdú-Biharban egyetlen településen sem szűnt meg az ügyelet, 2021 júliusában a korábbi struktúrát vették át, így nem változtattak az ügyeleti telephelyek számán és elhelyezkedésén a megyében. A működés tapasztalatai, az adatok részletes elemzése azonban azt mutatja, hogy ezen változtatni kell, a kapacitásokat a valódi szükségletekhez kell igazítani.

Ugyancsak lakossági észrevételek szerint lassúbb, körülményesebb lett az ügyeleti ellátás. Mi több, voltak olyan személyek, aki azt mondták, az ügyeleten annyi ellátást kaptak, hogy bevitték vagy beküldték a kórházba.

– A statisztikai és betegelégedettségi vizsgálati eredményeink nem támasztják alá a levont következtetést – kezdte válaszát Győrfi Pál. – Hajdú-Biharban az orvosi ügyeletet felkereső mintegy 30 ezer betegből több mint 25 ezret sikerült úgy ellátnunk a helyszínen, hogy további szakmai beavatkozásra nem is volt szükség, tehát a beteget nem kellett kórházba vinni és nem kellett további ellátást felkeresnie.

Győrfi elmondta: korábban előfordulhatott, hogy a betegellátás valamely feltétele egyes ügyeleteken nem állt rendelkezésre, de az OMSZ egységes sürgősségi ügyeleti rendszerében minden személyi és tárgyi feltétel valamennyi telephelyen folyamatosan biztosított. 2021. július 2-től jogszabály teszi lehetővé, hogy a mentőtisztek is végezzenek ügyeleti tevékenységet.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Cívishír)
hirdetés
hirdetés

Könyveink