hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Mintegy harmadolnák az ügyeletek számát országszerte

A jövőben országosan 81 járásnak lenne 102 ügyeleti központja, a mostani csaknem 300 helyett, derül ki a Népszava összeállításából.

Az újabb egészségügyi átalakításra készülő kormányzat a háziorvosi ügyeleti rendszert sem hagyná érintetlenül. Ahogy azt elsőként a MedicalOnline megírta – Budapest kivételével – az Országos Mentőszolgálatra (OMSZ) bízná a feladat megszervezését.

Ennek az átalakításnak a részletei derülnek ki a Népszava birtokába került OMSZ-koncepcióból.

A tervek szerint a jövőben országosan 81 járásnak lenne 102 ügyeleti központja, a mostani csaknem 300 helyett.

Ebből 21 csak gyermek, 21 csak felnőtt ellátóhely, és 60 vegyes, felnőtteket és gyermeket is fogadó lenne. 

Megyénként 3-4 úgynevezett Járási Sürgősségi Alapellátási Központ működne. Több megyében a mostani csaknem tucatnyi orvosi ügyeleti pontból néhány maradna. A koncepció bírálói szerint mindez főként az aprófalvas megyékben komoly betegbiztonsági kockázatot is jelenthet.

Az új rendben a háziorvos nyolctól délután négyig a rendelőjében dolgozna, négytől este tízig, illetve hétvégén és ünnepnapokon beosztható lenne a járási egészségközpontba ügyelni. A tervezet készítői úgy becsülték, hogy járásonként 1,5-2 hétköznapi délutános műszak jutna egy-egy háziorvosra.

Bár a javaslat szövegéből ez nem egyértelmű, az úgy is olvasható, hogy este tízig a járási központba beosztott háziorvost nemcsak sürgős esetben, hanem normál panaszokkal is föl lehetne keresni.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink