hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Gulyás Gergely: Lejár az egészségügyben a felmondási tilalom

A járványügyi veszélyhelyzet lejártával nem hosszabbítja meg a kormány a felmondási tilalmat – jelentette ki Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

A minisztériumok költségvetésének csökkentése mellett extraprofitadókat vezet be a kormány, a gyógyszerforgalmazóktól 20 milliárd forintos többletbevételt remél a kormány ebbe a zsebbe – jelentette be a csütörtöki Kormányinfón Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Mint magyarázta, a Covid-járvány során a nagy tartalékokat halmoztak fel a háztartások gyógyszerekből és vitaminokból, ami extra bevételhez juttatta az ágazatot. A hét elején kinevezett tárcavezető azt is elmondta, hogy mivel nem a profitot, hanem az azon felüli bevételek mintegy kétharmadát vonják el az érintett szolgáltatóktól és cégektől, ezért nem tartanak attól, hogy áremelés formájában áthárítják ennek költségeit a fogyasztókra. Mindezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal egészítette ki, ha ez mégis megtörténne, a kormánynak vannak jogi eszközei az ezt megakadályozó intézkedések bevezetésére. A kabinetminiszter beszélt arról is, hogy az árstopokról június közepén hoz majd döntést a kormány. Nagy Márton egy újságírói kérdésre válaszolva azt is megemlítette, hogy emelik a népegészségügyi termékadó mértékét is.

A járványügyi veszélyhelyzet lejártával megszűnt az orvosokra és szakdolgozókra vonatkozó felmondási tilalom, azt a háborús veszélyhelyzet bevezetése nem hosszabbítja meg – jelentette ki Gulyás Gergely.

Egyetlen majomhimlő-gyanús esetről sem érkezett jelentés Magyarországon – válaszolta újabb kérdésre Gulyás Gergely, aki azt is elmondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központnak kell gondoskodnia a megfelelő oltóanyagról, amely az NNK Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában rendelkezésre áll. Megjegyezte azonban, hogy a majomhimlő tünetei enyhék, a betegek speciális kezelés nélkül is felépülnek.

A kormány célja, hogy mindenki számára jó színvonalon, a lehető legmodernebb eszközökkel biztosítsa az egészségügyi ellátásokat – reflektált a magán- és a közellátás együttműködését firtató kérdésre a miniszter, hozzáfűzve, hogy bár nem tekintik a magán egészségügyi szolgáltatók terjeszkedését negatív fejleménynek, „de azt a hibát nem, szabad elkövetni, hogy járulékbefizetők száma csökkenjen, a járulékokat ez egészségügyi kasszába kell befizetni.”

Míg úgy tűnik, a rendvédelmi dolgozók és a pedagógusok béremelésére a jelen gazdasági helyzetben is talál forrást a kormány, az egészségügyi szakdolgozók esetében ez már nem igaz – derült ki a kabinetminiszter egyik válaszából. Gulyás Gergely ismét azt hangoztatta, hogy az elmúlt években példanélküli béremelést hajtott végre a kormány az egészségügyben.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfón. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfón. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink