hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Furcsa mikulás csomagot kapott Rétvári Bence

Az azonnali kérdések között és napirend után is szerepelt az egészségügy az Országgyűlésben hétfőn. Rétvári Bence mikulás csomagot is kapott.

MSZP: mikor fejezi be a kormány a hazudozást az egészségügyről?

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) azt kérdezte: a kormány mikor fejezi be a hazudozást, és ismeri el, hogy tényleg nagy probléma van az egészségüggyel.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára arra hívta fel a figyelmet: a szocialisták kormányon elvettek egyhavi bért az egészségügyi dolgozóktól, 6 ezer embert az utcára tettek és 16 ezer kórházi ágyat szüntettek meg. A Fidesz-KDNP kormány azon dolgozik 2010. óta, hogy anyagilag is elismerje az ágazatban dolgozók munkáját: ebben a ciklusban 72 százalékos béremelés volt és 70 kórházat sikerült részben vagy egészben felújítani – ismertette.

A képviselő viszonválaszában ismét azzal vádolta a kormányt, hogy nem mond igazat az egészségügy valódi állapotával kapcsolatban, és arra szólította fel a kormányoldalt, hogy "jöjjön ki a VIP ellátásból", és ott nézzen körül, ahol az átlagembereket kezelik.

Az államtitkár úgy reagált: nem valótlanság, hogy a szocialista kormány elbocsátott egészségügyi dolgozókat, a jelenleg kormány éppen ezért fordít évről évre többet az ágazatra.

Jobbik: átláthatatlan a kórházak közpénzfelhasználása

Bencsik János (Jobbik) arra mutatott rá: az Állai Számvevőszék szerint az egészségügyi intézményekben nem átlátható a közpénzfelhasználás. A legrosszabb helyzetben szerinte a Jahn Ferenc kórház van, ahol a sürgősségi ellátásra is rendszeresek a panaszok. Fertőzésekről, a nővérszállókon tapasztalt rossz állapotokról, ágyi poloskákról is beszámolt. Mit kívánnak tenni mindezek ellen? – kérdezte. Bencsik János felszólalása végén Rétvári Bence államtitkárnak egy mikulás csomagot adott át, amelyben a kórház nővérszállóján kémcsövekbe összegyűjtött ágyi poloskák voltak.

Rétvári Bence úgy felelt: 2018-ban 120 millió forintból újították fel az említett kórház sürgősségi belépési pontját, amelynek további részei is megújultak. Nem tagadta azonban, hogy vannak még feladatok, rámutatott ugyanakkor arra: ezért indították el az Egészséges Budapest programot. Beszámolt diagnosztikai berendezések vásárlásáról, de arról is, hogy nővérszálló fejlesztésére is programot indítottak.

LMP: hány családtól vették el a gyermekek otthonápolási díját?

Ungár Péter (LMP) arra kérdezett rá: milyen eredményt hozott a gyermekek otthonápolási díjára való jogosultság felülvizsgálata? Hány konkrét vizsgálatot végeztek és ha elvették, milyen indokkal vették el a juttatást?  sorolta kérdéseit. Bírálta azt is, hogy legfeljebb 58 ezer forintot kapnak azok, akik nem gyermeküket, hanem egyéb hozzátartozójukat ápolják otthon.

Rétvári Bence közölte: a kormány 30 százalékkal emeli az ápolási díjat. Akik pedig gyermeküket gondozzák, idén 100 ezer forintot, jövőre viszont 124 ezret kapnak, míg juttatásuk 2022-ben eléri majd a minimálbér összegét. Emlékeztetett: az emelést az ellenzék nem fogadta el, mert fontosabb volt "sípolni". Minderre a büdzsé 2010-ben még 15 milliárd forintot biztosított, tavaly már 27 milliárdot, míg idén 45-öt, jövőre pedig 55 milliárdot fog.

Napirend után

Rig Lajos (Jobbik) a kórházi férőhelyek, illetve a funkciók, kapacitások tervezett csökkentését, átcsoportosítását tette szóvá. Ennek a kárát a kis kórházak isszák meg  jegyezte meg az ellenzéki politikus, aki szerint svéd, illetve francia modellt hoznak be, de ami ott működik, az itt nem. "Össze fogják vonni a szemészetet és a reumatológiát és egyszerre fogják vizsgálni a nézését meg a járását"  fogalmazott.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink