hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Szűrésekről, szexuális felvilágosításról az Országgyűlésben

A szűrővizsgálatokról, a Péterfy rekonstrukciójáról,  az iskolai szexuális nevelés tartalmáról is kérdezték a kormány képviselőit hétfőn a Parlamentben.

MSZP: növeljék a prosztatarák megelőzésének hatékonyságát!

Gurmai Zita (MSZP) november, a férfiegészség hónapja kapcsán beszélt arról, hogy a férfiaknál a prosztatarák a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés, a szűrővizsgálatok azonban szerinte nem elérhetőek. Szóvá tette, hogy tavaly nem indult el vastagbélszűrési program, ami miatt felmerült a veszélye, hogy vissza kell fizetni hatmilliárd forint uniós támogatást. Elmondta, sok szűrővizsgálat csak háziorvosi beutalóval lehetséges, de nincs elég háziorvos; a szűrőbuszokon is csak beutalóval lehet ingyenesen igénybe venni a vizsgálatokat. Azonnali hatállyal növeljék a prosztatarák megelőzésének hatékonyságát! – szólított fel.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte, a képviselő szerint el nem indult vastagbélszűrési programba 220 ezer férfit hvatak be, közülük 53 ezren adtak mintát, 3000 férfit további vizsgálatra is behívták. Hozzátette: a szűrőbuszokra nem kell beutaló, azokon elvégzik az alapvető vizsgálatokat. Beszélt a háziorvosok emelkedő támogatásáról, a praxisközösségeknek egészségmegőrző szolgáltatások esetén biztosított többlettámogatásról, valamint a letelepedési és praxisprogramokról.

DK: mi lesz az újpesti kórházzal?

Varju László (DK) elmondta: az előző újpesti önkormányzat úgy döntött, hogy ingyenes vagyonjuttatási igényt nyújt be az Árpád Kórház visszaadására. A képviselő arról kérdezett, hogy az október 13. után felálló új képviselőtestület hogyan folytathatja ezt a munkát, hol tartanak az átadásról megkezdett tárgyalások, tartja-e a kormány magát az előző testületnek tett ígéretéhez.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára közölte: állami épületről van szó, az államnak van lehetősége dönteni a hasznosításról, és sosem hangzott el olyan ígéret, hogy az önkormányzatnak visszaadja az épületet, és még nem folynak tárgyalások. Megjegyezte: az ellenzék annak idején bezárt kórházakat, és most polgármesterként kórházépítést akarnak megakadályozni, ebben "konzekvensek".

DK: meddig húzzák még a Péterfy utcai kórház rekonstrukcióját?

Oláh Lajos (DK) arra várt választ, hogy meddig húzzák még a Péterfy utcai kórház rekonstrukcióját. A lepusztult kórházba ugyanis – mondta – lassan félnek bemenni az erzsébetvárosiak és a terézvárosiak, mert vagy a fejükre esik a vakolat, vagy orvost sem találnak.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára úgy reagált: a kormány igyekszik minél nagyobb segítséget nyújtani a Péterfynek is, a rekonstrukció tervezésének körbeszerzési eljárása folyamatban van. Hozzátette: az elmúlt időszakban informatikai eszközöket kapott a kórház, új orvostechnikai berendezések érkeztek, és előkészítés alatt van egy új műtői rendszer beszerzése is.

LMP: mit fog tartalmazni a Nemzeti alaptanterv a szexualitásra vonatkozóan?

Ungár Péter (LMP) azt javasolta, hogy az új Nemzeti alaptanterv tartalmazzon ismereteket például a biztonságos szexről, a szexuális úton terjedő betegségek megelőzéséről. Rétvári Bence azt felelte: az alaptanterv átlátható módon készül, az észrevételeket minden téren meg lehetett tenni. "Csak ne tévesszünk szerepet, hogy mibe szólunk bele és mibe nem" – mondta.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink