hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Felére lassult tavaly a magánklinikák növekedése

Míg 2017-ben kifejezetten gyorsan nőtt a magánegészségügyi szolgáltatások piaca Magyarországon, 2018-ban megtört a lendület, írja a G7 nyomán az Mfor.hu.

2017-ben a 14 vezető hazai magánegészségügyi szolgáltató összességében 15 százalék feletti bevételnövekedést produkált, elérve az 50 milliárd forintos határt. A piac teljes méretét ugyanakkor nehéz pontosabban becsülni, mert a kérdéses 14 cégnél csak a teljes bevétel körülbelül 15 százaléka lehet, a “maradék” 85 százalékon pedig többezer kisebb magánorvosi praxis osztozhat. A szakmai konszenzus szerint mindenesetre a piac mérete 2017 végén körülbelül 300 milliárd forint lehetett, és elég gyors ütemben nőtt. Ehhez képest kissé váratlan, amit a 2018-as adatok mutatnak.

A top14 cég közül kettő (a Medicover és a Dr. Rose) éves beszámolóját ugyan nem találtuk meg az Igazságügyi Minisztérium adatbázisában, a nélkülük összeállított top12-ből azonban az olvasható ki, hogy 2018-ban a növekedés üteme a felére esett vissza. A csonka top12-ben 2018-ban 43 milliárd forint volt az összbevétel, ám ugyanezek a cégek egy évvel korábban is közel 40 milliárdot értek el, a növekedés így most csak 8 százalékos volt.

Az élmezőnyben tavaly két fontos változás is történt, ami a piac konszolidációjára utal, de hatása majd csak az idei adatokban lesz látható. A piacvezető Synlab az évfordulóval, 2018 december végén magába olvasztotta a 2017-ben még hetedik, tavaly azonban már ötödik helyen álló, hasonló profilú Centrum-Lab Kft.-t. A Synlab egyébként már a Centrum-Lab nélkül is átlépte a bűvös 10 milliárd forintos árbevételt, a két társaság pedig együtt 13 milliárdot produkált. A másik egyesülést a képalkotó diagnosztikában erős Affidea hajtotta végre, a Főnix-Med január végi beolvasztásával megvetette a lábát a járóbeteg rendelésben is. A Budai Egészségközpontnál több mint 10 százalékkal nőtt a bevétel, de az üzemi eredmény itt is visszaesett, mert megugrottak a személyi jellegű ráfordítások (és az anyagi jellegűek is), viszont a Synlabbal ellentétben a gerincközpontban a létszám is nőtt, körülbelül a bevétellel arányosan.

2018-ban a magánegészségügyi piac vezető társaságai közül üzemi szinten már szinte mindegyik pozitívban volt, csak a nagy építkezésben lévő, üzletmenetében még kezdeti fázisban lévő Duna Medical Center termelt veszteséget.

További információk a teljes cikkben

(forrás: Menedzsment Fórum)
hirdetés

Könyveink