hirdetés
2019. június. 24., hétfő - Iván.
hirdetés

Nagy a tartalék a magánszolgáltatók piacán

Lelassíthatja a magyar egészségbiztosítási piac növekedését a munkáltatói adókedvezmények év eleji megszüntetése, írja a Portfolio.

hirdetés

Van-e növekedési tartalék a magánegészségügyi piacon?

Kincses Gyula egészségpolitikus és Oláh Attila (Groupama) szerint a szolgáltatások zsebből fizetésének az intézményesítésében volna hová előrelépni, Bartók János (Duna Medical) emellett a magánegészségügyi szolgáltatók piacán is nagy tartalékokat lát. Oláh Attila nem számít nagy megtorpanásra az egészségbiztosítási piacon a munkáltatói adókedvezmény megszüntetése miatt, viszonylag kevés vállalat mondott fel ilyen biztosításokat eddig. Karai Gábor (Advance Medical) szerint az egészségügyre költött összegek nem fognak csökkenni Magyarországon, a vállalatok által fizetett pedig (ha így marad a szabályozás) nem fog nőni, így vagy a zsebből fizetett, vagy az intézményesített lakossági forrásoknak kell nőniük. Felhívta a figyelmet, hogy a Magyar Nemzeti Bank Versenyképességi Programjában előremutató javaslatok vannak: állami támogatással, munkáltatói és egyéni hozzájárulással, az egészségbiztosítók és - pénztárak bevonásával látják fejleszthetőnek a piacot.

Hogy fest a piac és hogyan fejlődhet tovább?

Tavaly mintegy 16,9 milliárd forint volt a magyar egészségbiztosítási piac díjbevétele (önálló egészségbiztosítások), a növekedés 11% volt. A növekedésben lassulást hozhat a vállalati adókedvezmények idén év eleji megszüntetése. A szerződések száma 2017 végén 57,3 ezer volt, jó részüket vállalatok kötik, a csoportos biztosítások aránya 90% fölötti, az alkalmazottak lojalitásának a növelése (és nem az alkalmazottak megszerzése) a fő motiváció. A magyar egészségügy finanszírozási struktúrájának közel kétharmadát teszi ki az állami finanszírozás, és mintegy egyharmada out-of-pocket. A nemzetközi korreláció azt mutatja, hogy minél többet költ zsebből a társadalom az egészségügyre, annál kevésbé mondható jónak az egészségügyi állapota. A magyar háztartások körében 12% azok aránya (2014-es adatok szerint), amelyek számára túl nagy terhet jelentenek az egészégügyi kiadások. Az egészségi és finanszírozási helyzet javításában jelentős szerepük lehet a biztosítótársaságoknak, egyik fő fókuszuk lehetne például a szűrőprogramok felfuttatása, a rákszűrés penetrációja például nagy alacsony Magyarországon. Az out-of-pocket költések institucionalizálása lehet a következő évek nagy feladata.

További részletek a Portfolion.

(forrás: Portfolio)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink