hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ennyivel jut több az egészségügyre

Alig hat százalékkal szán többet az egészségügy működtetésére jövőre a kormányzat – derül ki a Népszava összeállításából.

A jövő évi költségvetés sem hoz áttörést az egészségügyben. Információink szerint ugyanis a rendszer működtetésére egyelőre mindössze 150 milliárd forintos többletet terveztek az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) jövő évi költségvetésébe és további 60 milliárdot adnának az előterjesztés készítői a fejlesztésekre, azaz az Egészséges Budapest Program folytatására. A Népszava úgy tudja, egyelőre nincs dedikált többletforrás Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének népegészségügyi programjára: az érintett soron pont akkora összeg szerepel, mint amennyit e célra ebben az évben elkölthettek.
 
Idén a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő mintegy 2443,3 milliárdból gazdálkodhatott, vagyis a jövő évi mintegy 150 milliárdos többletből túl sok mindenre nem futja, egyebek mellett a kórházak és szakrendelők finanszírozásának emelésére sem. A természetbeni orvosi ellátásokra ugyanis a 150 milliárdos pluszból 40 milliárd jut. Ennek másfélszerese szokott lenni évente csak a kórházi eladósodás. További 31 milliárddal nőhet a gyógyszerkassza és külön soron, úgynevezett céltartalékként 80 milliárdos összeget különítettek el mindösszesen az orvosoknak, az ápolóknak, a védőnőknek és a műszaki gazdasági területen dolgozóknak a kormányzat által már többször is kilátásba helyezett béremelésre.
 
Arról, hogy a béremelésre szánt 80 milliárdból melyik szakmacsoportnak mennyi jut majd, egyelőre túl sokat nem tudni. Eddig mindössze annyi szivárgott ki, hogy a szakdolgozók idei 8-, és a jövőre tervezett 14 százalékos többletéhez mintegy 28-30 milliárd forintra van szükség.
 
Jövőre a tárca fejlesztésekről szóló fejezetét növelték meg 60 milliárd forinttal. Körülbelül ennyi pénzt terveznek elkölteni idén is az Egészséges Budapest Programhoz (EBP) kötődő feladatokra, eszközbeszerzésekre.
(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink