hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Emmi az ágykiürítésről: a betegek mondták le a műtéteket

Nem volt ágykiürítés, a tervezhető beavatkozásokat a betegek is lemondták, ezért is csökkent április végére a foglalt ágyak száma, írja az ATV.

Az aktív ágyak kihasználtsága 39%-os, a krónikus ágyaké 44%-os volt áprilisban – ez a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő jelentéséből derült ki. Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő hetek óta próbálja kideríteni, hogy hány beteget küldtek haza a kórházi ágyak felszabadítása kapcsán. Elmondása szerint összesen 24 466-ot. „Ez valószínűleg egytől-egyig olyan embereket jelöl, akik valamilyen formán egészségügyi károsodást szenvedtek, mert vagy akut, vagy krónikus kezelést nem kaptak meg” – magyarázta.

Óriási visszaesés következett be a rehabilitációs ágyak kihasználtságában is, ez a februári 87 %-ról áprilisra 30 %-ra esett vissza. Az 57 százalékpontos visszaesés, 8690 beteget jelentett.

Az EMMI az ATV megkeresésére azt írta: Szél Bernadett rosszul számolt, és még ennél is durvábban csúsztatott. Március 14-én 66% volt a foglalt ágyak aránya, március 30-án pedig 42%. Nem volt ágykiürítés, a halasztható műtétek elmaradása, és a tervezhető beavatkozások betegek általi lemondása miatt csökkent április végére 38%-ra a foglalt ágyak száma. Senkit sem engedtek haza a kórházból, akinek az élete veszélybe került volna.

Jelenleg fokozatosan zajlik a korábban halasztható beavatkozások elvégzése, és ezáltal nő a foglalt ágyak száma is.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink