hirdetés
2020. november. 24., kedd - Emma.
hirdetés

NEAK: az ágyak közel hatvan százaléka már március végén szabad volt

A számok azt mutatják, hogy a kórházi ágyak 34 százaléka már a járvány elején, március 14-én szabad volt a foglaltsági adatok szerint.

Az ellenzéki sajtóban megjelent hírekkel ellentétben, és a számokkal való további bűvészkedést megelőzendő, közöljük a tényeket, amelyek azt mutatják, hogy már a járvány elején, az első miniszteri utasítás megjelenése előtt, március 14-én a kórházi ágyak 34 százaléka szabad volt a napi aktivitáson alapuló foglaltsági adatok szerint – írja közleményében a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

A járványhelyzet miatt bevezetett kormányzati intézkedések és a betegek önkéntes távolmaradásának hatására pedig március végére nagy mértékben, további 24 százalékkal növekedett a felszabadult kórházi ágyak száma. Így amikor prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter azt kérte, hogy a kórházak készítsék elő az ágyak 60 százalékát, akkor már az 58 százalékuk üresen állt. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő részletesen elemezte az aktív és krónikus fekvőbeteg szakellátás szerződött ágyainak foglaltsági mértékét.

Az aktív és a krónikus fekvőbeteg- szakellátást végző egészségügyi szolgáltatókkal kötött finanszírozási szerződés tartalmazza a közfinanszírozott ágyak számát. A fekvőbeteg-szakellátásban az ellátási napok száma kötelezően jelentendő, az elszámolás egyik alapját képezi. A két adat összevetése alapján határozható meg az elszámolási folyamatot követően, hogy intézményenként mennyi volt a közfinanszírozott ágyak kihasználtsága.
Ugyanakkor a járványhelyzet idején rendelkezésre álló ágyak kimutatása érdekében egy másik mutatót is vizsgálni kell a kórházi ágyak kihasználtsága tekintetében, az ágyak napi aktivitásán alapuló foglaltsági adatokat.
Az ágyfoglaltsági adatok pedig, az aktuális napi leterheltségről, a napi foglalt ágyak számáról közvetítenek információkat.

Részletesebben megvizsgáltuk, hogy március hónap folyamán hogyan alakult a foglalt aktív és krónikus ágyak száma és aránya, az ezzel kapcsolatos elemzés a NEAK portálján érhető el.

(forrás: Országos Sajtószolgálat, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink