hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Eltitkolt fertőzés a szociális otthonban

A bázakerettyei szociális otthonban tavaly óta fertőz az MRSA, ám csak most rendeltek el egészségügyi vészhelyzetet, írja a Népszava. Koradélután az Emmi reagált a hírre.

– Úgy kell kezelni, mint egy influenzát, nem kell kétségbeesni! – a beszámolók szerint így értesültek a faluban élők egy múlt heti közmeghallgatáson Varga István háziorvostól arról, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) helyi intézményében, a pszichiátriai betegeket gondozó Aranyág otthonban terjedő úgynevezett MRSA-fertőzés tört ki. 

– A közmeghallgatás előtt jelezte a háziorvos egy képviselőnek, hogy szeretné tájékoztatni a lakosságot az otthonban kialakult helyzettel kapcsolatban – idézte fel Csatlós Csilla, Bázakerettye októberben megválasztott polgármestere, hogy ők miként találkoztak először a fertőzés hírével. – Miután elismerte az MRSA-t, megkértük, jöjjön el és mondja el, amit tudni lehet. Beszélt a betegségről, a terjedéséről, s közölte, aggodalomra semmi ok.

A közmeghallgatásról készült leirat szerint a háziorvos, Varga István elismerte, hogy tavaly nyáron akadt néhány eset, majd januárban rühességgel párosulva ismét felütötte a fejét a fertőzés. Ekkor a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának segítségét kérte, fertőtlenítettek, s megoldódni látszott a probléma. Az idén augusztusban aztán ismét tömeges megbetegedések fordultak elő, ekkor erős antibiotikum-kúrával próbálták megakadályozni a további fertőzéseket. Úgy tűnt, szeptemberre sikerült legyűrni a baktériumot, de novemberben ismét, a korábbinál is drasztikusabban támadott. A doktor szerint emiatt december 2-án egészségügyi vészhelyzetet rendelt el.

A közmeghallgatás után a polgármester felvette a kapcsolatot az SZGYF megyei kirendeltségével, s tájékoztatást kért a történtekről, teendőkről. Ekkor derült ki, hogy az SZGYF zalai főigazgatóságát sem értesítette az otthon vezetése, csak pár hete kaptak értesítést a több mint egy éve fennálló problémáról. Ezt látszik igazolni, hogy novemberben a bázakerettyei intézmény adott otthont a Szociális Munka Napja megyei ünnepségének, melyen többek között a zalai kormánymegbízott is részt vett. – A választ a héten kapjuk meg – jegyezte meg Csatlós Csilla polgármester.

A Népszava információi szerint az ügyben az SZGYF vizsgálatot indított, helyi forrásokból úgy értesültünk, a pszichiátriai betegeket gondozó intézmény vezetői ugyanis egészen a múlt hétig megpróbálták elhallgatni a megbetegedéseket, pedig jelenleg 20-25 gondozott szenved a betegségtől, s többük állapota kifejezetten súlyos.

A hírre koradélután reagált az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink