hirdetés
2021. március. 01., hétfő - Albin.

Egyszerűsödik a halálozás anyakönyvezéséhez szükséges adatok továbbítása

Egyszerűsödik a halálozás anyakönyvezéséhez szükséges adatok továbbítása februártól, az elektronikus halottvizsgálati bizonyítványt kiállító (eHVB-) rendszernek köszönhetően az anyakönyvvezetők elektronikusan is megkapják majd az elhunytak személyes adatait, közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő).

Az európai uniós forrásból megvalósuló ingyenes eHVB-rendszernek köszönhetően a halálozás anyakönyvezéséhez szükséges adatok elektronikusan továbbíthatók lesznek, a hatóságok pedig egységes, zárt rendszerben érik el az adatokat.

Az eHVB és az elektronikus anyakönyvi rendszer között az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) biztosítja az adatintegrációt.

A halottvizsgálati bizonyítványokat a jelenleg érvényes szabályok szerint februártól is papíron állítják ki az orvosok, ugyanakkor a halottvizsgálatot végző orvos feladata lesz, hogy a halál tényének és idejének megállapítása után a lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb az azt követő első munkanapon az anyakönyvezéshez szükséges adatokat rögzítse az eHVB-rendszerben.

A halottvizsgálati bizonyítványok papír alapon történő kitöltése időigényesebb, továbbítása az egyes hatóságok között költségesebb, az adatok kézzel kitöltése kevésbé megbízható, mint az elektronikus rendszer, írja az Okfő.

A rendszer teljes bevezetése és használata az év végére valósul meg. A projekt megvalósításához szükséges forrásokat a Széchenyi 2020 program biztosítja, az eHVB-t az Okfő működteti.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink