hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Egy nap az autizmusról

Az idén is kékre világítják a Parlament kupoláját ma, az autizmus világnapján, amelynek alkalmából az ország több mint 20 pontján tartanak rendezvényeket.

A világnapon Magyarországon és külföldön is látványos programok hívják fel a figyelmet az autista emberekre. Ezek közül a legátfogóbb az Autism Speaks Light is Up Blue! (Ragyogjon kékben) kampánya, amelynek keretében a világ számos híres épületét világítják ki kék fénnyel, köztük a riói Megváltó Krisztus-szobrot, a Niagara-vízesést, a londoni Big Bent, a párizsi Eiffel-tornyot, a prágai Károly-hidat, a római Colosseumot, valamint Magyarországon a Parlamentet és a Művészetek Palotáját.

Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) szervezésében ezen a napon országszerte több helyen lehet sétálni, kirándulni vagy futni az autistákért, koncerteket, előadásokat tartanak.

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban a Most Élsz Egyesület Adj esélyt az autistáknak! című rendezvénysorozata keretében Mága Zoltán ad jótékonysági gálakoncertet. Szombathelyen sétát rendeznek az autizmussal élőkért, Miskolcon kézműves manufaktúra alapkövét teszik le és interaktív játszókertet adnak át szerdán. Veszprémben a Mackó Cukrászdában a világnap alkalmából kék süteményeket készítenek. A ferences rend által fenntartott gyöngyösi Autista Segítő Központ rendezvénysorozatot szervez április 2. és 5. között. Szerdai jótékonysági estjük sztárvendége Rúzsa Magdi lesz és az est végén idén is kék színbe öltözik a ferences épületegyüttes. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Vígszínházban fellépő uruguayi operaénekes, Erwin Schrott arra kéri szerdai koncertjének közönségét, hogy egy kék kiegészítő vagy ruhadarab viselésével csatlakozzanak a világnaphoz. Az internetes kampányok között megtalálható a Mozaik Közhasznú Egyesület az Autizmussal Élő Emberekért Facebook-kampánya is: a csatlakozók minden nap megosztanak egy képet, amelyből április másodikára összeáll a világnapi üzenet.

Az autizmus világnapját 2008-tól tartják április 2-án az ENSZ kezdeményezésére, hogy ráirányítsák a figyelmet az autista emberek problémáira és folyamatosan növekvő számára. Az autizmus az agyi működés alapvető fejlődésterületeket érintő, egész életen át tartó zavara, amely a szociális viselkedés, a kommunikáció, a képzeleti működés és a rugalmas gondolkodás fogyatékosságában jelentkezik. Az autisták számára nehézséget jelent a saját és mások gondolatainak, szándékainak, érzelmeinek a felismerése, nem képesek mások viselkedésének értelmezésére, így reakcióikat sem képesek a másik ember igényeihez igazítani. Az autisták mintegy 95 százaléka egész életén át alkalmatlan marad az önálló életvezetésre.

Az autizmus a becslések szerint világszerte 67 millió, Magyarországon pedig legalább 100 ezer embert érint.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink