hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Egészségipari megállapodást szignáltak

A MediKlaszter megállapodást írt alá egészségügyi iparági szereplőkkel, hogy segítse az innovatív orvostechnikai műszergyártást.

Együttműködési megállapodást írt alá a MediKlaszter az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületével (ETOSZ) és az Orvostechnikai Szövetséggel (OSZ) annak érdekében, hogy segítse az innovatív, a piacokon versenyképesebb, nagyobb export- és importteljesítésekre képes orvostechnikai műszergyártást – közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

A megállapodást megelőzte a magyar orvostechnika iparágat képviselő szakmai szövetség, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klasztere (MediKlaszter) nyilvános elnökségi megbeszélése, amelyen az elismert érdekképviseleti szervezetekkel az orvostechnika innovációs helyzetéről és az értékesítést támogató lehetőségekről tárgyaltak.

A Hungexpón rendezett "Ipar napjai 2019" kiállítás keretében tartott rendezvényen szó volt például a kutatás-fejlesztési együttműködésekről, a felsőoktatási duális képzésről, a robotizációról, a mesterséges intelligenciáról és a 3D-s technológia alkalmazásáról is. A résztvevők kiemelték, hogy az idősödő társadalom, az orvostudomány fejlődése, valamint a gyártástechnológiai, a biotechnológiai és az informatikai fejlesztések új követelményeket támasztanak az egészséggazdasággal, ezen belül az évente nagyjából 500 milliárd forint értékű terméket és mintegy 50 ezer embert foglalkoztató orvostechnika iparággal szemben.

Ennek következménye, hogy a globalizáció, a verseny, a szelekció, a tradícióra építés, a márkák integritása jelentős mértékben erősödni fog és az orvostechnika még kiemeltebb stratégiai kérdéssé válik. Ezen változások szükségessé teszik a mikro-, a kis-, és a középvállalkozások koncentrációját és a hálózati összefogás megerősítését.

A megbeszélés zárásaként bejelentették, hogy a MediKlaszteren belül megkezdte működését az iparág jövőjét meghatározó technológiákat képviselő "Mesterséges intelligencia" és a "3D nyomtatás az egészségügyben" munkacsoport, amelyek elindítását ezen fejlesztések egészségügyi alkalmazása, a tagvállalatok e téren kifejtett tevékenysége, illetve a terület iránti érdeklődése tett indokolttá.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink