hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

"De én miért is fizessek?"

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és Berényi Károly gyerekorvos levélváltását idézi a FAKOOSSZ honlapja.

Az apropó az, hogy a kereskedelmi kamara levelével igyekszik behajtani az 5000 forintos regisztrációs díjat az orvoson, aki viszont válaszában – melyből egy itt egy hosszabb részletet idézünk – feltesz néhány ésszerű kérdést:

„Én tagja vagyok a Magyar Orvosi Kamarának. Gondolom nem meglepő, hisz kötelező, egyébként orvosi tevékenységet nem folytathatnék. Ez valahol rendben is van. De bocsánat, milyen észérvet tudnak felhozni amellett, hogy nekem szükségem lenne arra, hogy az Önök kamarájának is tagja legyek? Rosszul fogalmazok, nem kell tagja legyek a Kereskedelmi és Iparkamarának csak regisztrációs díjat kell fizessek. Miért is? Tudom a kormányrendelet miatt, de komolyan, miért is? Miért akar regisztrálni engem az Iparkamara? Egyébként tőlem nyugodtan regisztráljon (ha nincs jobb dolga). Sőt még a számos egyéb helyen (pl. Cégbíróság, mindenféle cégjegyzékek…) szintén fellelhető cégadataimat is szívesen megadom, és nem kérek érte semmit. De én miért is fizessek?

Ja, hogy az Iparkamara pedig köteles részünkre a törvényben meghatározott szolgáltatásokat térítésmentesen nyújtani.Hát bocsánat az én kötelező Orvosi Kamarai tagságommal is ez a szolgáltatás jár. Miért kellene, ezt kétszer megfizessem? A két kamara még nem egyeztetett ebben a kérdésben? A 6 – 7 ezernyi háziorvos ezt az egész eljárást nem kifogásolta, csak én?

Én meg voltam nyugodva, hogy ez az egész csak egy félreértés és egy év elég lesz arra, hogy ezt tisztázzák. Közel 10 éve már egyszer be akartak léptetni minket, orvosokat is az Iparkamarába. Hogy akkor nem sikerült, azon valaki nagyon megsértődhetett, de úgy látszik most eljött az ő ideje.

Kérem, értsék meg, nem az összegszerűség zavar. Az elvek, az indokok nem világosak. Holnap az agrárkamara vagy az építész kamara fog előállni azzal az ötlettel, hogy bevételeit támogatandó fizessünk nekik is regisztrációs díjat, vagy hozzájárulást?

Egyébként ebben a kérdésben miért nem a háziorvosokat finanszírozó egészségbiztosítót keresik meg, hisz tulajdonképpen az általuk kezelt közpénzből kérnek hozzájárulást. Annak jogszerűségét döntse el a finanszírozó OEP, hogy én abból adhatok-e Önöknek egyáltalán.

Persze lehet, hogy ennek a leírt méltatlankodásnak csupán tájékozatlanságom az oka. De gondolják meg jól, szükségük van-e olyan támogatókra, akik támogatásuk fejében rögtön ilyen csupa megoldhatatlan problémával fognak előállni, mint az iparűzési adó jogtalan kivetése, vagy az ÁFA visszaigénylés kérdése az egészségügyi vállalkozások gazdálkodásában….? Az Orvosi Kamara sem tudott hatékonyan megbirkózni ezekkel a kérdésekkel és még hány ilyen kérdés feszül a magyar egészségügy működtetésében… Magukra akarják ezt vállalni?” – olvasható a FAKOOSZ honlapján.

(forrás: FAKOOSZ)
hirdetés

Könyveink