hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Megkezdődött az eljárás a kamarai regisztrációs díjak ügyében

Megkezdődött a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) által a Magyar Orvosi Kamara (MOK) ellen indított törvényességi felügyeleti eljárás csütörtökön a Fővárosi Törvényszék előtt; a tárca arra kéri a bíróságot, kötelezze a kamarát a 2011. április 1. és június 30. közötti, szerinte jogellenesen beszedett regisztrációs díjak visszafizetésére.

A kereset szerint az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló 2006-os törvény 2011. áprilisi módosítása kötelezővé tette a kamarai tagságot az egészségügyi tevékenység folytatásához. A MOK tagdíjszabályzata szerint az a tag, aki visszalépőként 2011. április 1. és 2011. május 31. között nyújtotta be a tagfelvételi kérelmét, háromezer forint összegű regisztrációs díjat volt köteles fizetni, egyébként a kamarába történő felvétel díja hatezer forint.

A tárca azt kéri, hogy a bíróság kötelezze a kamarát a 2011. április 1. és június 30. között indult tagfelvételi eljárások fejében beszedett regisztrációs díjak visszafizetésére, mivel ezeket a díjakat szerinte jogellenesen szedte be a kamara. A minisztérium szerint a tagfelvételi eljárás közigazgatási hatósági ügy, a kamara tehát kizárólag illetéket vagy igazgatási szolgáltatási díjat szedhetett volna.

A kamara az ellenkérelmében kifejtette, mind az illeték, mind a szolgáltatási díj szedésének az a célja, hogy az így beszedett összegek fedezetet teremtsenek az ügyekben eljáró hatóságok működéséhez. A kamaránál jelentős többletkiadásokat okozott ebben az időszakban a nagyszámú tagfelvétel, az ezzel kapcsolatos eljárások lefolytatása, az adminisztrációs személyzet rendkívüli munkavégzésére volt szükség. Indoklása szerint erre nyújtottak fedezetet a kérelmezők befizetései. A MOK szerint a minisztérium olyan, a működéshez szükséges térítés visszafizetésére kéri kötelezni őket, amely a rendezett jogi háttérrel működő hatóságok esetében törvényileg biztosítva, rendezve van.

Ellenkérelmében a kamara utalt arra is, hogy a 2011. július 1-jén hatályba lépett jogszabályi változások értelmében a szakmai kamara közigazgatási hatóságként jár el a tagsági viszonnyal kapcsolatos ügyekben, ettől az időponttól kezdődően valóban közigazgatási hatóságnak minősül. A kamara szerint a jogszabályoknak megfelelően szedte a belépni kívánó tagjaitól saját szabályzata szerint a regisztrációs díjat, ezért a kereset elutasítását kérte.

A csütörtöki tárgyaláson a kamara jogi képviselője a többi között elmondta: ha a bíróság a regisztrációs díj visszafizetésére kötelezné a kamarát, az mintegy húszmillió forint kiadást jelentene a számukra. A tárca képviselője pedig egyebek mellett azzal érvelt: a másik két kamara a tudomása szerint a kötelező visszavételhez kapcsolódóan nem szedett regisztrációs díjat, így szerinte az nem elfogadható, hogy a kamarai tagfelvételért egy egészségügyi dolgozónak nem, míg egy orvosnak fizetnie kellett. Az eljárásban két hét múlva hozza meg döntését a bíróság.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink