hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Covid-intenzív: egy ápolóra 4-6 beteg jut

Az egészségügyi szakdolgozók közel 90 százaléka elégedetlen a bérével. Minden ötödik ápoló pedig hivatást váltana – derül ki a Független Egészségügyi Szakszervezet felméréséből, amit az Index idéz.

A felmérésre 4600 munkavállaló, a magyar egészségügyi szakdolgozók mintegy 5 százaléka válaszolt. Ebből a többi közt kiderül, hogy a Covid intenzív-osztályokon átlagosan 4-6 beteg jut egy ápolóra. Dr. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke azt mondta az Indexnek, hogy a betegek túlélési esélye, leginkább az őket ápoló szakdolgozók számától függ, akiket csak a jelenleginél erősebb anyagi ösztönzéssel lehetne megtartani.

Az egészségügyi szakdolgozók közel 90 százaléka elégedetlen keresetével. Nagyon sokan közülük három műszakban és több munkahelyen vállnak munkát. Jelenleg akár heti 60 óra is lehet a ledolgozott munkaidő, ami ügyelettel együtt akár heti 72 óra is lehet átlagban. A legtöbben munkahelyi és anyagi kényszerből vállalnak nagyon sok túlmunkát. Nem ritka, hogy havi 280-300 órát dolgoznak, a 168-176 órás törvényes munkaidő helyett.

Nem véletlen, hogy a szakképzettek száma a területen kétszer annyi, mint ahányan valójában gyakorolják a szakmát. Jelentős a pályaelhagyás, többnyire a fiatalok részről – mondta Soós Adrianna.

A fekvőbeteg ellátásban dolgozók közel fele hagyná el az állami egészségügyet. A válaszadók mindössze egyharmada szeretne a jelenlegi munkahelyén maradni, amit a szakszervezet rendkívül riasztónak tart. Ennek oka, hogy a szolgálati jogviszonyról szóló törvény ellehetetleníti, hogy a dolgozók egynél több egészségügyi intézményben vállaljanak munkát. Ráadásul az új rendszer nem rendezte az intenzív osztályokon dolgozó ápolók műszakpótlékait sem.

További részletek

(forrás: Index)

cimkék

hirdetés

Könyveink