hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Beigazolódtak a találgatások

Az Egészségügyi Világszervezet sürgősségi bizottságának 15 tanácsadója közül öten kaptak támogatást a gyógyszeripartól, többek között influenza-oltóanyag kutatásra szakosodott cégektől.

Miután Margaret Chan kihirdette a járvány végét, nem volt további oka, hogy a bizottság tagjainak nevét titokban tartsák, ezért nyilvánosságra hozták a szakértők listáját. Eddig ugyanis éppen azért, hogy a megóvják a résztvevőket a rájuk nehezedő nyomástól, mindössze a bizottság vezetője, John MacKenzie volt ismert. Többek közt ezért is kapott bírálatot a WHO – hiszen egyfelől érthető, ha a szakértőket védik, másfelől találgatásokra ad és adott is okot. Az Egészségügyi Világszervezet korábban következetesen tagadta a vádakat arra hivatkozva, hogy ellenőrizte a bizottság tagjait.

A most nyilvánosságra hozott listából kiderült, hogy a bizottság hat tagja közölte a szervezettel, hogy vannak érdekeltségei, közülük öten gyógyszercégek támogatását élvezték, illetve élvezik jelenleg is. Arnold Monto professzor például, a Michigani Egyetem Járványtani Tanszékéről nyilatkozatában leírta: a szezonális és pandémiás influenza kérdésében tanácsadóként dolgozik és dolgozott a GSK, Novartis, Roche, Baxter és a Sanofi cégeknek. Dr. John Wood pedig az angliai Virológiai Intézet biológiai szabványokat ellenőrző osztályán dolgozik, az általa vezetett kutatási részleg szerződéses viszonyban áll a Sanofi Pasteur, CSL, IFPMA, Novartis és POWDERMED cégekkel az influenza vakcina kutatásának és fejlesztésének területén. A teljes névsor, valamint a tagok érdekeltségeinek listája a WHO oldalán olvasható.

A sürgősségi bizottság önálló döntéseket nem hozhatott, elsődleges feladata az volt, hogy tanácsokat adjon Margaret Chan-nak a WHO főigazgatójának az új influenzával kapcsolatban. Tájékoztatásuk nyomán emelte a riasztási fokozatokat, miután a H1N1-vírus terjesztette járvány Mexikó után az Egyesült Államokban is felütötte a fejét. A tagoknak szerepük volt abban, hogy a 2009 nyarán világjárvánnyá nyilvánították az újinfluenzát, amelynek nyomán megindult az oltóanyagok kifejlesztése és gyártása.

POWDERMED
(forrás: MedicalOnline, MTI)
hirdetés

Könyveink