hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Balogh maradt az első számú szakdolgozó

Nagy többséggel választotta újra elnöknek a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) országos küldött-közgyűlése dr. Balogh Zoltánt. Az országos elnökség főbb posztjain sincs változás.

Ahogyan a másik két egészségügyi hivatásrendnél, úgy a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) pénteken tartott elnökválasztásán sem volt meglepetés: a küldöttközgyűlés nagy többséggel választotta meg elnöknek a tisztségért egyetlen jelöltként induló eddigi elnököt, dr. Balogh Zoltánt, aki tíz éve vezeti a köztestületet. Ezzel az elnök megkezdheti utolsó négy éves ciklusát, hiszen a kötelező kamarai tagság négy évvel ezelőtti visszaállításakor arról is döntöttek a törvényhozók, hogy a legkésőbb 2011 decemberének végéig megválasztandó új elnökök lehetnek akár a régiek is, ám azt követően maximum két cikluson keresztül tölthetik be tisztségüket. A MESZK küldött-közgyűlése megújult, a küldöttek több mint fele cserélődött az előző négy évben tisztséget vállalókhoz viszonyítva. A részt vevő 140 küldöttből 122 voksolt Balogh Zoltánra, aki leköszönő elnökként tartott éves beszámolójában többek között azt mondta, a köztestület legfontosabb feladata az állandó jelenlét, amellyel mind a döntéshozóknak, mind a társszakmák képviselőinek jelezni kívánják, hogy megkerülhetetlenek a szakdolgozókat érintő kérdésekben.

A végeken is tudniuk kell tagjainknak, hogy a szakdolgozói társadalmat érintő pozitív változásokban milyen szerepe van a kamarának, ezért a jövőben nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy az információk eljussanak hozzájuk – mondta megválasztását követően lapunknak Balogh Zoltán. Hozzátette, küzdelemre és a kihívások teljesítésére kapott felhatalmazást 85-100 százalékos támogatottsággal attól a küldött-közgyűléstől, amely 57 százalékában lecserélődött. Úgy vélte, az elnökség folytatni tudja a már megkezdett munkát, ami a folyamatosságot biztosítja, az új generáció azonban ott van már körülöttük, belőlük kell kinevelni azt az új, tisztséget is vállaló kart, akik négy év múlva tovább viszik a feladatokat.

Azonnal rendezni kell a krízist – mondta az elkövetkező napok legfontosabb feladatáról szólva az elnök, hiszen naponta hallani, hogy szakdolgozók hiánya miatt szűkül az ellátás. Hosszú távon kell belátható terveket felmutatni ahhoz, hogy tovább dolgozzanak az ápolók, és nem maradhat el a béremelés sem, a szakdolgozók 50–100 ezer forinttal többért vállalnak munkát más területeken és hagyják el hivatásukat. Már nem fontolgatnak, mennek. Átestünk azon a ponton, hogy gyors megoldás születhessen – mondta Balogh Zoltán, aki szerint legalább azokat meg kéne óvni és továbbfoglalkoztatni, akik még a pályán vannak.

Nincs lényeges változás a MESZK elnökségének főbb posztjain sem. Babonits Tamásné, korábbi fekvőbeteg ellátásért felelős alelnököt általános alelnöknek jelölték és választották, helyette a következő négy évben Üveges Péterné felel a fekvőbeteg ellátásért. Továbbra is Szánti Istvánné a járóbeteg-szakellátásért felelős alelnök, az alapellátásért pedig Hirdi Henriett felel, ugyanúgy, ahogyan az előző négy évben. A MESZK főtitkári posztján Horváth Csillát erősítették meg a küldöttek.

Az ágazati kollektív szerződés mielőbbi megkötését, az ezzel kapcsolatos tárgyalást sürgeti az országos küldöttközgyűlés abban a nyilatkozatában, amelyet szintén pénteken fogadott el. Felhatalmazzák az elnökséget arra, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat egy 15 évre szóló Nemzeti Ápolási Stratégia kialakítása érdekében, és minden lehetséges eszközzel érje el, hogy az első öt évben (2016-20 között) az egészségügyi erőforráskrízis kezelése a kormányzatban is élvezzen prioritást. A szakdolgozói köztestület kezdeményezi, hogy finanszírozás fedezze az ápolási tevékenységet is.

 *

A küldöttgyűlésen átadták a kamarai szakmai díjait, közöttük két újat, az „Év Kiváló Szakdolgozója” és az „Év Kiváló Szakdolgozói Közössége” elnevezésűt. A díjakról és a díjazottakról szóló kamarai közleményt itt töltheti le.

 

Kapcsolódó fájlok

cimkék

hirdetés

Könyveink