2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Emmi: időben meghozzuk a megfelelő intézkedéseket!

Azonnali intézkedéseket sürget a MOK a minisztereknél (Frissítve!)

Az utóbbi napok robbanásszerű esetszám-növekedése okán pénteken levélben fordultak Kásler Miklós és Pintér Sándor miniszterekhez. Az Emmi szombaton reagált.

Legmélyebb szakmai meggyőződésünk szerint az újabb, katasztrófával fenyegető második hullám indulását jelző legújabb számok ismeretében a kormány hatékony és azonnali intézkedéseire van szükség. Ennek két fő területe:

  • A közösségi megelőzés ismételt megerősítése (maszkviselés propagálása és ellenőrzése, tömegrendezvények, sportesemények felfüggesztése, kiterjesztett lakossági tesztelés, aktív kormányzati jelenlét és példamutatás a kommunikációban, határozott fellépés a vírustagadók és járványszkeptikusok ellen, lokális és nem totális intézkedések a kiemelt kockázatú területeken és intézményekben)
  • Az egészségügyi ellátórendszer felkészítése a járvány második hullámának eredményes kezelésére

Értve azt, hogy nem rendelhető teljesen alá a gazdasági érdek a járványügyi szempontoknak, véleményünk szerint a fenti intézkedések meghozatala halasztást nem tűr, és ebben kérjük döntéshozóink segítségét, valamint a lakosság együttműködését – írja portálján a MOK.

*

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége ismét nyitott kapukat dönget, reagált az Emmi szombaton. Mint írják: a koronavírus-járvány első hullámának idején hozott kormányzati intézkedések és azok kedvező hatásai – az alacsony megbetegedési és halálozási arány, az egészségügy felkészítése a járványra – mind-mind azt bizonyítják, hogy a kormány mindig időben tette meg a megfelelő lépéseket. Ennek köszönhető, hogy Magyarországon sokkal kevesebb áldozatot szedett a járvány és nem alakult ki olyan katasztrofális helyzet, mint Európa sok országában.

A kormány, az operatív törzs és az Emmi most is folyamatosan figyeli a járvány alakulását, és időben meghoztuk és meghozzuk a szükséges intézkedéseket. A médiumokban az EMMI és az NNK is rendszeresen hangsúlyozza a maszkviselés fontosságát, a Kormány pedig intézkedéseket tett ennek szigorú ellenőrzésére. Szabályoztuk a tömegrendezvények lebonyolítását is, és amint szükség lesz további intézkedéseket hozunk.

Mint ahogy korábban, most is mindenkit ingyenesen tesztelünk, akinél ez szakmailag indokolt. A jelenleg leghatásosabb védekezés a járvány terjedése ellen a megelőzés és a betegek, valamint a kontaktok karanténba vonulása. Éppen tegnap volt egy online konferencia az uniós egészségügyi miniszterek számára, amelyen a német elnökség elmondta javaslatát a német járványügyi intézet adatai alapján. A gyakorlatban tapasztalták, hogy a szoros kontaktaktok 14 napos karanténban tartásával 100 fertőzésből csak 2 (a 14 napnál hosszabb lappangási idejű) jut ki a közösségbe, s ha a karantén idő csak 10 nap, akkor ez a szám a duplája. Leszögezte azt is, hogy a kontaktust követő 1-2 napon belüli tesztelés nem alkalmas a járvány terjedésének a megakadályozására. Tehát a magyar karantén szabályozás európai szinten is a legjobb.

Az EMMI mindig is hangsúlyozta, hogy a koronavírust és ezt a járványt komolyan kell venni, a minisztérium közleményben határolódott el a vírustagadóktól és a járványszkeptikusoktól.

Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter látva a járvány hazai terjedését, éppen a héten – a MOK közleménye előtt – utasította az egészségügyi szolgáltatókat arra, hogy az eddigi 10 százalék helyett az összes ágyszámuk 20 százalékát készítsék fel a COVID-19 betegek ellátására. Az ágyak műszaki-technikai felkészítése folyamatos, szeptember végéig összesen több mint 14.000 eszköz kerül kiszállításra az ÁEEK raktáraiból a kórházakba, amelyek a betegellátást segítik a COVID-19 és a nem COVID-19 betegek esetében egyaránt.

Az Emmi és az NNK számos fontos intézkedést hozott, amelyekből kiemeljük a legfontosabbakat: eljárásrendek, illetve intézkedési tervek készültek a kulturális rendezvények lebonyolítására, a szociális otthonok, a hajléktalanszállók működésére, a konferenciák és táborok megtartására, a bölcsődékben alkalmazandó járványügyi szabályokra. Eljárásrend szabályozza a köznevelési és felsőoktatási intézmények működését, a mintavételezést és a PCR-tesztelést, a kontaktkutatást. A miniszter meghatározta a betegutakat is, és még sorolhatnánk az eddig meghozott intézkedéseket.

Az Emmi hálás az egészségügyi dolgozók eddigi fegyelmezett, példamutató magatartásáért, és arra kéri a MOK és a többi egészségügyi szakmai kamara elnökségét, hogy segítsen tagjaik és általuk betegeik egészségének megvédésében azzal is, hogy felhívja tagságának figyelmét arra, hogy egészségügyi dolgozók tömegrendezvényeken, így a különböző kamarai eseményeken, orvosszakmai konferenciákon való részvétele járványügyi szempontból milyen kockázatot jelent. A kormány számára a magyar emberek életének és egészségének védelme a legfontosabb, és a járványügyi szempontok mindig is megelőzték a gazdasági érdekeket, közölte a szaktárca.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés