hirdetés
2020. július. 11., szombat - Nóra, Lili.
hirdetés

Átmenetileg betiltották a véradást

Az izraeli parlamentben (kneszetben) rendezett szokásos véradáson a mentőszolgálat munkatársai megtagadták a vérvételt egy etióp származású képviselőnőtől.

hirdetés

A munkatársak azzal utasították el a Jes Atíd (Van Jövő) nevű centrista párthoz tartozó Pnina Tamano-Satát, hogy az "etióp közösségnek különleges típusú vére van". Azt a szabályt követték, amely 1997 óta tiltja a nagy arányú HIV-fertőzött lakossággal rendelkező országokból származók, vagy az ilyen helyeken legalább egy évet eltöltők véradását.

Pnina Tamano-Sata, aki háromévesen érkezett Izraelbe és harcolt az izraeli hadseregben, az eset után a Jediót Ahronót című lap netes kiadásának, az Ynet-nek úgy fogalmazott: "elég jó vagyok az állam szolgálatára, de valamiért nem vagyok elég jó a véradásra".

A történtek után Benjámin Netanjahu miniszterelnök telefonon felhívta a képviselőnőt, és egyetértettek abban, hogy meg kell változtatni az etióp származásúakra vonatkozó szabályokat ebben a kérdésben, és hogy Netanjahu erre utasítja az egészségügyi minisztert.

A kneszet elnöke, Juli Edelstein is telefonált a politikusnőnek, majd megtiltotta, hogy a parlamentben ismét véradást tartsanak a kérdés rendezéséig, és az etiópokra vonatkozó szabályok megismerésére összehívta jövő keddre a belügyi bizottság ülését.

Az izraeli mentőszolgálat vérbankjának vezetője elmondta a sajtó képviselőinek, hogy az 1997-es, az HIV-vel különösen fertőzött országokból származókra vonatkozó tilalom több afrikai országra, Délkelet-Ázsiára és a Karib-szigetekre is vonatkozik.

(forrás: MTI)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink